Příběh Assange a Wikileaks ožehavější než Jobs i Facebook

Příběh Assange a Wikileaks ožehavější než Jobs i Facebook
Sociální síť se mohla pochlubit Davidem Fincherem. Assange zatím takové štěstí nemá.
Příběh Marka Zuckerberga, potažmo vzniku fenoménu jménem Facebook, se od zpřístupnění sociální sítě světové veřejnosti v roce 2006 dostal na filmová plátna za pouhých pět let. Úmysl natočit celovečerní film o životě Steva Jobse, zakladatele a průkopníka firmy Apple oznámilo kvapně studio S
pribeh-assange-a-wikileaks-ozehavejsi-nez-jobs-i-facebook
Sociální síť se mohla pochlubit Davidem Fincherem. Assange zatím takové štěstí nemá.
ony Pictures, 7.října 2011 po zakoupení práv na slavný životopis, pouhé dva dny po Jobsově smrti. The Social Network (2011) se navíc dočkala režie Davida Finchera a na scénáři s ním spolupracoval Aaron Sorkis, který dostal na starost také scénář Jobsova životopisného filmu. A jak je na tom Julian Assange?
Do kauzy Wikileaks se sice už pustili v HBO, Dreamworks a Universal Pictures, práce na celovečerním filmu zamrzly stejně rychle jako začaly. Universal zkoupilo práva na Assangův dosavadní příběh zpracovaný deníkem Newyorker Times a jako režiséra vybralo Charlese Fergusona (Konec v nedohlednu / 2007). Od té doby leží projekt v šuplíku. Dreamworks zase pro změnu najalo scénáristu Joshe Singera (spolupracoval na seriálech Západní křídlo Bílého domu nebo Pravidla lži) a čekají na konec soudních procesů, aby se scénář dočkal potřebného rozuzlení. Stanice HBO nakonec ze závodu o celovečerní film ustoupila a pustila se do dokumentu s tím, že u příběhu takové velikosti není potřeba čekat na definitivní konec.
Sledovat vítěze duelu o celovečerní snímek bude ještě zajímavé. Potřeba být v kinech první bude hnát oba giganty k co nejrychlejším přípravám. Assagne ale na poslední tečku za velkou kapitolou svého života teprve čeká ve vazbě, což scénáristům bere téměř veškerý manévrovací prostor. Teprve verdikt soudu by jim měl dát impulz k plnění zatím bílých stránek.