Horor v Karlových Varech! Dario Argento, oblíbenec Quentina Tarantina, přiveze Draculu

Horor v Karlových Varech! Dario Argento, oblíbenec Quentina Tarantina, přiveze Draculu
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru ( L´ Uccello dalle piume di cristallo, 1970) |
Italský režisér a scenárista je dlouhodobě jedním z nejvíce osobitých tvůrců pohybujících se v žánru hororu, který značnou měrou pomáhal dotvářet. Jeho tvorba je respektována a uznávána v tradičních baštách hororového žánru jako je USA, Německo nebo Japonsko, jako k inspirativnímu vzoru se k Dariu Argentovi hlásí řada úspěšných tvůrců v čele s Quentinem Tarantinem.
Dario Argento začínal jako spoluscenárista legendárního snímku Sergia Leoneho Tenkrát na Západě (Once Upon a Time in the West, 1968). Přestože filmařinu nikdy nestudoval, začal pracovat jako spolurežisér a po několika filmech mu jeho otec, producent Salvatore Argento, umožnil realizaci prvního vlastního filmu.
Tmavě červená
Tmavě červená 1975 | Rizzoli Film
Úspěch snímku Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru ( L' Uccello dalle piume di cristallo, 1970) otevřel mladému filmaři slibnou kariéru. Jejím prvním vrcholem byl v roce 1975 thriller Tmavě červená (Profondo rosso, 1975) s Davidem Hemmingsem v hlavní roli.
Pták s křišťálovým peřím
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru ( L´ Uccello dalle piume di cristallo, 1970)
Argentovo jméno se postupně stalo synonymem hororového žánru v různých modifikacích od thrilleru přes italský žánr giallo až po klasiku jakou je třeba Fantom opery (Il Fantasma dell'opera, 1995) s Julianem Sandsem a režisérovou dcerou Asií Argento v hlavních rolích. Ta si zahrála také ve filmu Dracula Daria Argenta,jímž se legendární tvůrce rozhodl vrátit ke gotickým kořenům tohoto příběhu a moderním způsobem jej dotvořit.