Spike Lee se stále chystá remakovat korejského Old Boye

Spike Lee se stále chystá remakovat korejského Old Boye
Přestože je korejský Old Boy (2003) vlastně prostředním dílem volně navazující trilogie "pomsty" režiséra Chan-wook Parka, je zároveň pro západního diváka nejpochopitelnějším a nejucelenějším snímkem, což dokázal i jeho kritický a finanční úspěch mimo Asii.
Není proto úplně překvapivé, že se ideově vyprázdněný Hollywood, lovící zahraniční klenoty, které pak přežvýkává pro jednoduššího diváka, na Old Boye hladově vrhl. To je ta horší zpráva.
spike-lee-se-stale-chysta-remakovat-korejskeho-old-boye
Ta lepší je, že remake dostal do rukou velice zručný režisér Spike Lee (25. hodina / 2002). Podle posledních informací, které k filmu poskytl, se "už předprodukce nachází v poslední fázi jednání a jen se čeká na zelenou". Hlavní role by se měl ujmout Josh Brolin (Tahle země není pro starý / 2007), což také potěší.
spike-lee-se-stale-chysta-remakovat-korejskeho-old-boye-1
S remaky je to těžké. Jejich základní myšlenka, nejedná-li se skutečně o přepracovávání dvacet, třicet let starých filmů, je vlastně pošetilá a zbytečná. Proč točit znovu něco, co už bylo (nedávno) natočeno, a přicmrndnout k tomu vlastní styl, když tento styl můžeme aplikovat na něco zcela nového a nepoznaného. Tvrdým protiargumentem je pak z poslední doby například Fincherův drsňácký klenot Muži, kteří nenávidí ženy (2011). Ten se skutečně povedl a původní verzi podle mnohých diváků překonal. Což ale jednak remaky nijak neobhajuje, druhak se v případě Mužů jednalo v původní verzi spíše o scenáristický, než vyloženě režisérský snímek, zatímco Old Boy je režijním klenotem, kterému se těžko může něco vyrovnat, a například slavnou scénu "s kladivem" bude Spike Lee přinejlepším parafrázovat, přinejhorším prostě jen vykrádat...