Velký den: Přesně před 35 lety měly premiéru Hvězdné války

Velký den: Přesně před 35 lety měly premiéru Hvězdné války
Je to neuvěřitelné, ale od uvedení Nové naděje (1977) do kin skutečně uběhlo již 35 let. Odvážný počin George Lucase navěky změnil filmový svět, oživil zájem o fantasy a sci-fi a stal se prototypem multimediálního fenoménu, který penetroval popkulturu na desítky let dopředu.
pred-35-lety-mely-premieru-hvezdne-valky
Přesto, a nebo možná právě proto, jeho počátky nebyly vůbec jednoduché. Navzdory tomu, že film nakonec vydělal na svou dobu neuvěřitelných (a rekordních) 325 milionů dolarů, v jeho úspěch zpočátku nikdo nevěřil. Relativně neznámý Lucas tehdy se scénářem neúnavně obíhal studia, sháněl herce a techniky a zakládal vlastní trikové studium Industrial Light and Magic, protože jeho představám ztvárnění uvěřitelně neuvěřitelného vesmíru nikdo nevyhovoval.
I poté, co studio 20th Century Fox megalomanský projekt odkleplo nikdo nepočítal s tím, že by jakkoliv vyjímečně finančně uspěl (Lucas mimochodem začal v půlce příběhu právě proto, že nevěřil, že mu bude umožněno ho dotočit) - z dobového hlediska ho provázelo neatraktivní téma, neznámí herci (ano, tehdy i Harrison Ford, který přišel na zkoušku jen jako nahazovač textu) a pochybný režisér, který byl ochotný své vizi obětovat všechno. Což se také málem stalo, když Lucase v polovině natáčení hospitalizovali s vysokým tlakem a srdečními potížemi.
pred-35-lety-mely-premieru-hvezdne-valky-1
Dnes si lze jen těžko představit, že by Kultovní (v tomto případě záměrně s velkým "k") vesmírná opera, inspirovaná japonskými samurajskými filmy, nespatřila světlo světa. O jaký génius, o kolik hodin potěšení a let diskusí, o jaké ryzí nadšení z lidské imaginace a vizuální hostinu bychom přišli. Přesto, že kolečka Star Wars v jeho nejmladších inkarnacích občas povážlivě zavrzala, nemůžeme než řícit "Georgi, děkujeme".
pred-35-lety-mely-premieru-hvezdne-valky-3