Režisér Juraj Jakubisko podstoupil po nedávném infarktu úspěšnou operaci srdce

Režisér Juraj Jakubisko podstoupil po nedávném infarktu úspěšnou operaci srdce
Legendární režisér Juraj Jakubisko (Vtáčkovia, siroty a blázni -1969, Perinbaba1985, Sedím na konári a ji mi dobre -1989, Bathory - 2008) se po zpočátku bagatelizované srdeční příhodě z dubna podrobil minulý pátek transplantaci srdce. Operace podle všeho proběhla úspěšně, přestože režisér ani jeho rodina si nepřáli zákrok komentovat.
reziser-juraj-jakubisko-podstoupil-po-nedavnem-infarktu-uspesnou-operaci-srdce-1
Juraj Jakubisko získal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu v roce 2003 ( zleva Martin Zbrožek, Juraj Jakubisko, Jaroslav Dušek )
"Mohu potvrdit jedině to, že se u nás pan Jakubisko v pátek podrobil srdeční operaci a rekonvalescence probíhá úspěšně. Pacient teď ze všeho nejvíce potřebuje klid," řekl přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk.
Transplantace srdce mimo jiné poukázala i na to, že srdeční problémy, kterými Jakubisko procházel už od minulého roku, nebyly tak zanedbatelné, jak společně se svou ženou tvrdil.
Milým bonbónkem je to, že Jakubisko je ve svém věku jedním z nejstarších pacientů (ne-li nejstarším), kteří transplantaci srdce v Čechách podstoupili. Po 65 letech věku se totiž srdce vyměňuje jen vyjímečně, především na základě zdravotního stavu. Nebezpečím je příjemci i vlastní imunní systém, který se snaží srdce odmítnout. Dalším faktorem je samozřejmě i to, že z perspektivy nedostatku vhodných dárců není v zájmu společnosti riskovat srdce na slabých organismech.
Zda Jakubiskovo tělo přijme nové srdce bez problémů bude jasné zhruba po měsíci.
reziser-juraj-jakubisko-podstoupil-po-nedavnem-infarktu-uspesnou-operaci-srdce