Recenze: Diktátor je vulgární, politicky nekorektní, urazí hodně lidí a je extrémně vtipný!

Recenze: Diktátor je vulgární, politicky nekorektní, urazí hodně lidí a je extrémně vtipný!
Diktátor (2012)
Sacha Baron Cohen
Diktátor | Paramount Pictures
Cohenovy počiny obdivuji už od jeho raného televizního období a Borata (2006) pokládám za nejlepší komedii v našich kinech za posledních 10 let. Bruno (2009) už mi připadal slabší.
No a teď přichází Diktátor (2012), který se na rozdíl od předchozích dvou snímků nesnaží ani trochu působit dojmem dokumentu. Což není poprvé - jeho prvotina Ali G Indahouse (2002) byla také hraná.
Bavit se nějak podrobněji o ději filmu nemá smysl. Je to jen série scének, které spolu plus-mínus trochu souvisejí a jsou spojeny stejným hrdinou (v celém film není snad jediná scéna, ve které by se nevyskytoval Cohen). Jen možná stojí za zmínku, že v jeho "diktátorské podobě" uvidíme Cohena jen asi v první pětině filmu. Pak přijde o vousy i o moc a zbytek filmu je ryba mimo svůj rybník.
Sacha Baron Cohen
Diktátor (2012)
Je to vtipné a je to soustavně vtipné, především díky tomu, že to celé má velmi rychlé tempo a když je nějaký vtípek slabší, je to jedno, protože za 3 sekundy bude jiný. To ale neznamená, že některé fórky nejsou geniálně vymyšleny. Cohen a režisér Larry Charles dokáží přesně pracovat s timingem, umějí výborně používat running gagy a nejednou mě překvapili, když slušnou pointu záhy rozvinuli do nějaké ještě slušnější. Na některých scénách se muselo scenáristicky pracovat velmi precizně: Ať už kvůli dialogům, které mají satirické ostří (monolog "proč je demokracie špatná"), nebo kvůli scénám, které jsou absurdně dadaistické (gradace s vyprazdňováním kapes kvůli přebytečné váze).

Trailer:

Kromě toho je film extrémně vulgární a politicky nekorektní. Až mě překvapilo, že něco takového vůbec mohli do amerických kin pustit (přestože je film samozřejmě mládeži nepřístupný). Rozhodně proti němu budou protestovat:
    Černoši
    Feministky
    Bojovníci za demokracii
    Firma Apple
    Ahmadínežád
    Stát Izrael + ostatní židi
    Exxon, British Petrol a Gazprom
    Harvey Keitel
    Arnold Schwarzenegger
    Morgan Freeman
    Nintendo
    Autoři písničky "A Moment Like This"
    Organizace pro porody mimo nemocnici
    Organizace proti mučení lidi
    Organizace chránící mentálně postižené
    Newyorská policie
    R.E.M.
    Skupina "Tokio Hotel" (v původní verzi "Menudo")
    OSN
    Čína
    Chovatelé koz
    ...a určitě jsem ještě na někoho zapomněl
A je to dobře. Protože mám rád humor, který se neomezuje jen proto, že by v opačném případě mohl někomu být proti srsti (například většině lidí).
Je to hrozně příjemný pocit, sedět v kině plném filmoznalých lidí a slyšet, jak mají záchvaty smíchu, že pomalu nemůžou dýchat.
Hodnocení: 90%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete  ZDE
P.S: České titulky vznikaly podobným způsobem jako je popisováno zde, takže nejsou tak vyladěné, jak by při té kulometné rychlosti správně měly být...
P.P.S: V pátek Diktátor ve svém megavoze navštívil i Prahu. Ve skutečnosti to ale nebyl Sacha Baron Cohen, nýbrž jen dvojník, který mu byl k nerozeznání podobný.