Česká účast na MFF v Cannes 2012, opět skromně, ale přece...

Česká účast na MFF v Cannes 2012, opět skromně, ale přece...
Tambylles
Film Tramvaj, který vypráví lehce erotický příběh o fantaziích tramvajové průvodčí, je pilotním filmem povídkového projektu Sexperiences realizovaném francouzskou společností Sacrebleue Productions a české společnosti Negativ.
Quinzaine des réalisateurs je paralelní sekce založená v roce 1968 Société des réalisateurs de films, není soutěžní a představuje hlavně tvůrčí a filmově inovativní filmová díla. Své první filmy zde představili např. M.Haneke, G.Lucas, M.Scorsese, J.Jarmusch, S.Coppola a další.
ceska-ucast-na-mff-v-cannes-2012-opet-skromne-ale-prece-3
MICHAL HOGENAUER - režiér filmu Tambylles
Ve studentské sekci Cinéfondation bude promítnut absolventský film studenta FAMU Michala Hogenauera nazvaný Tambylles. Téměř hodinový snímek uspěl v tvrdé konkurenci dalších téměř 2000 studentských filmů.
Před třemi lety ve stejné kategorii zvítězila s filmem Bába Zuzana Špidlová, a v loňském roce byl režisér Aramisova s filmem Cagey Tigers, nominován ve stejné kategorii.
Oficiální vyhlášení výsledků kategorie, v níž Hogenauerův film soutěží, se v Cannes uskuteční 25. května. O udělení prestižního ocenění na 65. ročníku francouzského filmového festivalu rozhodne porota v čele s Jeanem Pierrem Dardennem. Film Tambylles by se měl na podzim objevit v českých kinech.
ceska-ucast-na-mff-v-cannes-2012-opet-skromne-ale-prece-1
Tambylles
Sekce Cinéfondation je soutěžní a výherci prvních tří míst získají finanční odměnu 15.000, 11.500 a 7.500 EUR na přípravu dalšího filmu. Navíc výherce první ceny má zajištěno, že jeho celovečerní film bude na MFF v Cannes uveden. V minulosti zde vyhrála Z.Špidlová s filmem Bába (2009) uvedeny zde byly i další filmy FAMU (2011 Cagey Tigers Aramisové, 2008 Naus Lukáše Glasera).