Po Českém lvu poctí Josefa Somra i Karlovy Vary

Po Českém lvu poctí Josefa Somra i Karlovy Vary
Josef Somr ve filmu Žert
po-ceskem-lvu-pocti-karlovy-vary-josefa-somra
Josef Somr ve filmu Žert
V pátek 6. července 2012 bude za osobní účasti Josefa Somra uveden v Karlovarském městském divadle film Žert, který režisér Jaromil Jireš natočil v roce 1968 podle slavného románu Milana Kundery a který se - jako řada dalších snímků české kinematografie – stal obětí totalitní cenzury.
po-ceskem-lvu-pocti-karlovy-vary-josefa-somra-1
David Novotný a Josef Somr ve filmu o Rodičích a dětech.
Josef Somr patří k nejvýznamnějším hercům českého divadla a filmu. Absolvent brněnské JAMU byl dlouholetým členem pražského Činoherního klubu a posléze oporou souboru činohry Národního divadla v Praze. Desítky postav ztvárnil v televizních inscenacích a seriálech. Ve filmu se legendární stala jeho úloha výpravčího Hubičky v oscarovém snímku Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky (1966). Od osmdesátých let je stálicí českého filmu. Zatím poslední hlavní roli vytvořil v intimním příběhu Vladimíra Michálka O rodičích a dětech, který byl uveden na MFF Karlovy Vary v roce 2008 v soutěžní sekci Na východ od Západu. 
Hoří, má panenko ve světové didgitální premiéře, též na MFF v Karlových varech
V loňském roce se stal Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary iniciátorem dlouhodobého projektu – digitálního restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Na této akci se podílí také Ministerstvo kultury a Národní filmový archiv. Společným cílem je postupně digitalizovat tituly domácího zlatého fondu, uchovat je a zpřístupnit dalším diváckým generacím, které by jinak možná vůbec neměly šanci je vidět.
po-ceskem-lvu-pocti-i-karlovy-vary-josefa-somra
Prvním filmem, jehož digitálně restaurovaná kopie byla ve slavnostní premiéře uvedena v rámci loňského ročníku MFF Karlovy Vary, se stala Vláčilova Marketa Lazarová.
Na 47. ročníku MFF Karlovy Vary bude mít světovou premiéru digitálně restaurovaná kopie filmu Miloše FormanaHoří, má panenko. Při příležitosti režisérova životního jubilea, které oslavil letos v únoru, bude v sobotu 30. června 2012 ve Velkém sále hotelu Thermal uveden snímek, který se stal jedním z vrcholných symbolů Nové vlny českého filmu a který vlastně uzavřel Formanovu nadějnou domácí kariéru. Jeho další tvorba již pokračovala za oceánem. Kromě filmařské invence Miloše Formana a jeho dlouholetého spolupracovníka a přítele, kameramana Miroslava Ondříčka, Hoří, má panenko připomíná i další české filmařské osobnosti 60. let – jako Jaroslav Papoušek či Ivan Passer, kteří se na vzniku filmu autorsky podíleli.