Tajemství a smysl života, film více než odvážný

Tajemství a smysl života, film více než odvážný
Petr Vachler při natáčení rozhovorů pro Tajemství a smysl života | VAC
Film se vyrábí teoreticky dlouho, ale není to nic neobvyklého, zejména u trikových a animovaných filmů. Na filmu Tajemství a smysl života už třetím rokem pracuje denně kolem 25 lidí v postprodukci a ještě nějakou chvíli prý budou. Tým se stále rozšiřuje. Hlavní natáčení se odehrálo v létě roku 2013, poslední trikové natáčení a dokončovací práce na rok 2015. Posledními zpovídanými byli například Deepak Chopra, Stanislav Grof a Amit Goswami.
Raymond Moody
Raymond Moody při natáčení Tajemství a smysl života | VAC
Raymond Moody (Život po životě), Dan Millman (Cesta pokojného bojovníka), Brandon Bays (Cesta), Erich von Däniken (Vzpomínky na budoucnost), Ihaleakala Hew Len (Svět bez hranic), Carl Johan Calleman (Mayský kalendář a strom života) a desítky dalších hostů z celého světa se zamýšlejí nad vlastní existencí, kdo jsme, co je smysl života, co je láska, co je humor, či potřebujeme-li dnes nového avatara, to vše v novém filmu Tajemství a smysl života režiséra a scenáristy Petra Vachlera, který dodává: „Tento film bude třeba jen jedním možným snem o realitě, pro někoho naopak popisem běžné skutečnosti.“
Dannion Brinkley
Dannion Brinkley, muž který už třikrát klinicky zemřel | VAC
Dá se říci, že se jedná o film na hraně, který otevírá jiný pohled na svět, na naše životy, a to jak v maličkostech, tak věcech (zdánlivě) velkých. Dannion Brinkley byl mrtvý dvacet osm minut: ”… Jak jsem procházel tunelem a dostával jsem se do světa uvědomění, začal jsem chápat, že tenhle život je vzácné privilegium.” Roy Martina prožil klinickou smrt při autonehodě: “Když jsem byl na tom druhém místě, nechtěl jsem se vrátit zpět do krabice, protože je o tolik krásnější být venku než v krabici.“
Brandon Bays
Tajemství a smysl života - Brandon Bays | VAC
Na cestě za odkrytím tajemství někteří zpovídaní dočasně zemřeli, jiní museli projít životní zkouškou na hranici smrti, jako například Brandon Bays: "... Já měla hrůzu, když mi diagnostikovali nádor velký jako basketbalový míč. Především proto, že jsem působila v oblasti přírodní medicíny. Měla jsem pocit, že mně se to stát nemělo. Takže jsem věděla, že to je velký impuls, abych se probudila."
Petr Vachler
Petr Vachler
"Před čtyřmi lety jsem začal cestovat po světě, navštívil jsem vícekráte mexické Toltéky, poznal peruánské šamany, seznámil jsem se s Ho'oponopono na Havaji, navštívil indiány Severní Ameriky, dotkl se tradic indiánů Hopi, netušil jsem, že svět může být úplně jiný, než jsem dříve myslel" vysvětluje režisér a scenárista snímku Petr Vachler a dodává: "Život v krabici, jak říká Roy Martina, je dočasný úhel pohledu na svět, život, existenci. Začali jsme oslovovat nejrůznější lidi po celém světě. Sibiřské, argentinské či brazilské šamanky, lidi se zkušeností s klinickou smrtí, ruské vědce, uznávané autory světových bestsellerů a začali sbírat jejich názory na to, co je smysl života. Je to výzva, je to alchymie a pokus otevřít novou bránu v lidském vnímání."
James J. Hurtak
J.J.Hurtak, specialista na mimozemské civilizace | VAC
James Hurták, specializující se na mimozemské civilizace, navazuje: „Je na naší zodpovědnosti, abychom brali vnější vesmír jako společný majetek všech lidí, aby ho nevyužívalo jenom těch pár vyvolených. Měli bychom ho sdílet.“ A Carl Johan Calleman dodává: „Myslím, že vědomí se změní takovým způsobem, že svým vnímáním světa se již nebudeme vzájemně oddělovat od ostatních lidí nebo od duchovna či od přírody.“
Carl Johan Calleman
Carl Johan Calleman se proslavil Mayským kalendářem a stromem života | VAC
Tajemství a smysl života je kombinací odpovědí respondentů i vlastních prožitků autora filmu: „Vše se mění s každou vyprázdněnou sklenicí, do které jsme ochotni nalít novou, čistou vodu... Čím více na filmu pracuji, tím jsem nejistější a hledám stále nové formy, jak srozumitelně dát desítky hodin rozhovorů do celovečerního filmového extraktu. Kolik odkrýt a v jakých dávkách, abychom jsme se v tom sami neztratili? Je to opravdu velká alchymie, mystická cesta i experiment, který ale ke každému filmu patří. Je to velké a krásné dobrodružství,“ dodává Petr Vachler, který celý projekt připravuje s koproducentem Karlem Janečkem a Ctiradem Hemelíkem. Kromě celovečerního filmu vznikne později i televizní série velkých rozhovorů s jednotlivými hosty.

Po doporučení jednoho z konzultantů filmu, jinak i amerického producenta a režiséra, Roberta Resnikoffa, bude film možná natáčen v anglickém jazyce, a to i z důvodu množství zahraničních hostů a jejich popularitě po celém světě. "Vzhledem k tomu, že ve filmu bude celá řada hraných scén, budeme se pokoušet sehnat do filmu i zahraniční osobnosti, ale kdo ví. Film vzniká intuitivně a tak to bude i pokračovat. Těžko předvídat, kdo se ve filmu ještě objeví," vysvětluje Petr Vachler.
Podle producentů projevily zájem o film i zahraniční společnosti včteně USA, ale nic prý není jisté, dokud nebude definitivně hotový scénář, který značně a stále ovlivňují výpovědi nových a nových protagonistů. Ani jejich seznam ještě není konečný. Uvažuje se o dalších významných hostech z Francie, Kanady, USA, Japonska, Ruska, Afriky a Blízkého východu.

Dokumentární, ale i hraný, celovečerní film Tajemství a smysl života se pokusí otevřít jiný pohled na konzumní svět, který se opírá převážně o spotřebu, peníze a moc. Ten jen málokdy nabízí jiný vhled na podstatu života. Zmíněné „drogy“ nás ovládají a stále nám nabízí nekonečný kolotoč emocí, píší producenti v tiskové zprávě k filmu. "Otevřít mysl a věnovat se podstatě bytí je věcí každého z nás. Je dobré pokládat nové otázky a dopřát každému jeho osobní poklidnou revoluci," říká koproducent Ctirad Hemelík.
tajemstvi-a-smysl-zivota-film-vice-nez-odvazny
Ctirad Hemelík, Karel Janeček, Deepak Chopra a Petr Vachler
"Nejzajímavější na roce a půl sbírání rozhovorů a celé přípravě tohoto projektu je naslouchat odpovědím těchto osobností. Je v nich cítit, že otázky o smyslu a tajemství života je baví a naplňují. Vlastně se nejedná o klasický rozhovor se známou osobností, ale o povídání přátel plné smíchu a otevřených myšlenek," popisuje Ctirad Hemelík své zážitky z natáčení.
Tvůrci 21.12.2012 oficiálně představili film a v létě 2013 dotočí hrané pasáže podle příběhů respondentů. Do kin by měl snímek vstoupit na konci roku 2017, nebude-li pozdě, alespoň podle různých výkladů mayského kalendáře.
"Jak se ukázalo, "stará" doba ještě nepřála všem souvislostem, dotáčeli jsme například další hosty do filmu a navíc se ukázalo, že léto 2013 bude lepší pro dokončení filmu po všech stránkách, tedy jak v obsazení, tak ve výběru lokalit, či po stránce finanční. Navíc film točíme částečně v angličtině, kvůli již natočenému základu. To lehce prodlužuje realizaci." UvedlPetr Vachler a dodává: "Premiéru bych rád udělal nejdříve v zahraničí. Kde přesně, to ještě nevím, ale určitou představu už mám. Uvidíme." Na české poměry se jedná o náročný trikový film, který vždy přináší léta práce a to nejen v domácích podmínkách.

Autoři filmu říkají, že tajemství a smysl života je nádherná hra a kouzlo poznání zrcadla je prý na dosah. Ať tak, nebo tak, Raymond Moody nás může uklidnit, neboť posmrtné setkání prý bývá velmi milé: "Mnoho lidí při zážitcích blízké smrti říká, že světelná bytost, s níž se setkali, bytost absolutní lásky a soucitu, je velice zábavná " a tak ani humor by prý ve filmu neměl chybět, neboť je to jedno z tajemství, které může otevřít brány našeho rozšířeného vnímání.
tajemstvi-a-smysl-zivota-film-vice-nez-odvazny
Ctirad Hemelík, Karel Janeček, Deepak Chopra a Petr Vachler
Kdo tedy jsme? Bojíme se více života, nebo smrti? Pomáhají nám bytosti z jiných dimenzí? Blíží se doba odhalení? Film Tajemství a smysl života hledá odpovědi jak ve vědění, tak mimotělních, mystických, zážitcích.
V hlavních rolích hranné části se objeví Jan Budař, Josef Polášek, Bára Siedlová, Andrea Kerestéšová, Vladimír Javorský či Petr Buchta, které doprovází animovaná mystická postava. Jaká? To je prý zatím tajemství, stejně jako datum premiéry.
http://tajemstviasmyslzivota.cz