Tržby: Titáni a Sněhurka se hněvají, Hunger Games jim nedaly šanci

Tržby: Titáni a Sněhurka se hněvají, Hunger Games jim nedaly šanci
Hunger Games
Hunger Games (2012) potvrdily suverenitu a o svém druhém víkendu si připsaly 61 milionů dolarů. Celkem to na domácích tržbách dělá pěkných 251 milionů a je jisté, že v rámci US tržeb snímek hravě porazí všechny díly Twilight ságy (nejúspěšnější Zatmění /2010 / trhlo 300 milionů). Ve zbytku světa jsou tržby stále o něco chladnější, než bývá u velkých značek zvykem. I tak už ale Hunger Games mají nastřádanou více jak třetinu miliardy celosvětově. Producenti mohou být spokojeni – fenomén žije i na plátně.
Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth
Hunger Games
Debutující Hněv Titánů (2012) na druhém místě je na tom přesně obráceně. Domácí tržby zůstaly daleko za očekáváním a snímek si během opening víkendu odnesl z amerických kin pouhých 34 milionů (Souboj měl téměř 2x tolik!). 150ti milionový rozpočet by se proto mohl zdát pro studio smrtelný. Celosvětově má ale Hněv po prvním víkendu 112 milionů, což už je výrazně lepší číslo. První díl vydělal 496 milionů. To se zřejmě dvojce nepodaří. I přesto se film pravděpodobně zaplatí, neboť ohlasy na něj jsou přeci jen lepší, než na jedničku. A mimo USA bývají k sequelům diváci vstřícnější.
Na třetí pozici poslední nováček týdne, svérázná Sněhurka (2012) Tarsema Singha. Komediálně laděný projekt s hláškující Julií Roberts a Lily „Sakra, proč má tak huňaté obočí?!“ Collins nenadchl. Americké recenze zůstaly v pozici nevzrušivého průměru (s čímž se zcela ztotožňujeme) a ani diváci se příliš do kin nehrnuli. Otvírák za 19 milionů 85ti milionový rozpočet nespaní (Sněhurka to doma dotáhne maximálně na 60 mega), zbytek světa ale zřejmě film vytáhne z červených čísel. Hit se každopádně nekoná.
Nečekanou výdrž projevuje pecka 21 Jump Street (2012). Má minimální propady (tento víkend 26%) a aktuálně je v domácích tržbách kousek od stovky. Snímek stál přitom pouhých 42 milionů a jde o Rkovou komedii, tedy mládeži nepřístupno. Na pětce v Americe milovaný, všude jinde přehlížený animák Lorax (2012 / US tržby 189 milionů, zbytek světa 37). Na šestém místě megaprůšvih John Carter (2012), který má tři týdny po promítání na US kontě 66 milionů. A to stál čtvrt miliardy! Zbytek světa sice pohromu trochu vyvažuje (188 mega), stále to ale zdaleka nestačí na pokrytí všech nákladů.
trzby-titani-se-hnevaji-hunger-games-jim-nedaly-sanci
Lov lososů v Jemenu
Na sedmou pozici se ze 16tého místa posunulo drama Lov lososů v Jemenu (2011) s Ewanem McGregorem. Snímek byl původně nasazen v omezené distribuci a teprve až tento víkend se dočkal širšího uvedení (celkem 483 kin). Recenze jsou zdrženlivější, zato diváci dávají za McGregora a atmosféru vysoké známky. Na hit to nebude, třeba se ale film nějakou dobu v TOP10 udrží. Na osmičce válečný hit Act of Valor (2012 / tržby 67 milionů, rozpočet 12), na devítce propadák Eddieho Murphyho A Thousand Words (2012) a desítka znovu patří dobrodružnému hitu Cesta na tajuplný ostrov 2 (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.