Recenze: Cizí příběh (TV film)

Recenze: Cizí příběh (TV film)
Kdy si poradkyně intervenčního centra (Martina Hudečková) myslí, že vaší situaci rozumí víc, než vy sama. | Česká televize
Matěj Dadák
Zdeněk (Matěj Dadák) - reklama na ideálního muže. | Česká televize
Ona před sedmi lety napsala úspěšnou prvotinu a teď se ne a ne trefit do nové látky. Doma ji psaní nejde, proto po nocích utíká do kaváren a barů, kde cítí lidi, inspiraci, volnost a kde potkává kamarády vyladěné na stejnou notu.
On je dokonalost sama. Ženu miluje, dceru miluje, práci má dobrou, o domácnost se stará, svačinu udělá, dárky koupí, dort obstará, dceru do školy ráno odveze, odpoledne zase vyzvedne (jak to v práci stíhá, netuším), jen v něm začíná trošku hlodat červíček pochybností, jestli tu někomu nedělá vola.
Už na začátku získáte pocit, že podobný muž nejspíš neexistuje, že s podobnou ženou se nejspíš v životě nepotkáte a že je vám tudíž celkem jedno, co se s hrdiny bude dít dál. A že se budou dít věci!
Andrea Černá, Hana Vagnerová
Jana (Hana Vagnerová) ale utíká z klidu domova za vírem velkoměsta. | Česká televize
Z mírumilovného, láskyplného, vstřícného, oddaného, tolerantního muže se během pár minut stane cholerický, agresivní, nezodpovědný alkoholik, který před milovanou dcerou rozmlátí celkem kvůli ničemu skleněné dveře!
No a aby toho nebylo málo, tak potom film ještě celkem nenápadně změní téma a místo o citovém odcizení manželů začně vyprávět o všelijakých cestách práva a slepé spravedlnosti. Zatímco hlavní hrdinové osamoceně trpí, příběh si běží tak trochu vlastní cestou resp. kam se scenáristovi zrovna chce.
Martina Hudečková
Kdy si poradkyně intervenčního centra (Martina Hudečková) myslí, že vaší situaci rozumí víc, než vy sama. | Česká televize
Režisér Juraj Deák se pokouší o dynamické vyprávění s patřičnou atmosférou, ať jde o ranní cestu do školy autem (velmi přesvědčivá Veronika Divišová v roli malé Jitušky!), posezení v literární kavárně nebo bouřku v nočním městě. Debutantské neduhy látky i herecké limity Matěje Dadáka ale při nejlepší vůli překrýt nedokáže. Cizí příběh tak spíš než skutečný život místy připomene telenovelu.
Hodnocení: 50 %
P. S.: Ačkoliv snímek nese copyright roku 2010, je uváděn v televizní premiéře.