Jiří Mádl: „Chtěl bych psát. Na režii bych si netroufl.“

Jiří Mádl: „Chtěl bych psát. Na režii bych si netroufl.“
Jiří Mádl ztvárnil ve snímku Čtyři slunce punkáče Jerryho.
Loni tě mohli diváci kin vidět v muzikálu V peřině. Letos přijdou v rychlém sledu tři snímky: Čtyři slunce, Probudím se včera a Konfident, které jsou bezstarostnosti muzikálu na hony vzdálené. Znamená to, že už ses definitivně zbavil nálepky „toho rozpustilého mladíka“?
Nezbavuju se ničeho. Jsem rád, že můžu hrát uplně v čemkoli a nikomu to nepřijde divný. A je to tak víceméně od začátku. Možná proto mě to ještě baví.
jiri-madl-chtel-bych-psat-na-rezii-bych-si-netroufl
Jiří Mádl ztvárnil ve snímku Čtyři slunce punkáče Jerryho.
Ve Čtyřech sluncích hraješ punkáče Jerryho. Zasáhla tě tahle vlna? Jak ses vlastně na roli připravoval?
Nijak zvlášť. Pár punkerů jsem znal a věděl, že jsou to takoví ťunťové. Ta jejich vizáž jejich nátuře neodpovídá, spíš s ní kontrastuje. To byla jedna z věcí, na který pak taky ta moje role stála.

Jak probíhalo natáčení s režisérem Bohdanem Slámou? Jak přistupoval k tobě jako herci?
Od začátku mi důvěřoval a přišlo mi, že mi dával i uplně největší volnost. Základ je, že to dobře napsal. Neunikne mu ani jedna falešná motivace. Kolikrát se mi stane, že něco nemůžu zahrát, říkám si jakej jsem tuhej a pak si to zkusim srovnat v hlavě a zjistim, že tam je něco spíš přáním autora než reálnou reakcí postavy. Tohle se Bohdanovi ale vůbec nestává.
jiri-madl-chtel-bych-psat-na-rezii-bych-si-netroufl-2
Již 15. 3. se Jiří Mádl představí v komedii Probudím se včera.
Zanedlouho bude mít premiéru snímek Probudím se včera, kde hraješ čtyřicátníka Petra, který se vrací v čase o 20 let zpět, aby se znovu setkal se svou láskou. Kdyby ti to někdo nabídl, využil bys možnosti vrátit se v čase? A proč?
Asi jo, kolikrát vim, že jsem udělal nějakou chybu a tím jsem něco nezískal, o něco přišel. Záleželo by na tom, jestli by mi zůstala ta zkušenost s chybou. Kdyby ne, tak bych se nepoučil a chyba by se mohla stát kdykoli pozdějc. Tím pádem by ten návrat neměl moc smysl...

Před časem jsi byl na studijním pobytu v New Yorku. Jak tě tohle velkoměsto ovlivnilo?
Ovlivnilo všechno, čím jsem prošel. Dobrý je, když člověk ví, co ho ovlivňuje a formuje k tomu, čím chce být. Já bych chtěl bejt trošku New York.
jiri-madl-chtel-bych-psat-na-rezii-bych-si-netroufl-3
Jiří Mádl v ulicích New Yorku.
V současnosti kdekdo z herců i režíruje. Máš takové choutky?
Chtěl bych psát. Na režii bych si netroufl. Navíc špičkových režisérů máme hodně, scénáristů jen pár.