Český lev 2011: Poupata rozkvetla čtyřikrát, Alois Nebel má tři trofeje, Václav Havel oceněn in memoriam

Český lev 2011: Poupata rozkvetla čtyřikrát, Alois Nebel má tři trofeje, Václav Havel oceněn in memoriam

Nejlepší film

Poupata
Poupata | BontonFilm
Poupata - Viktor Schwarcz
Komentář: Jestli si někdo zasloužil ovace ve stoje, pak bezpochyby Viktor Schwarcz. U filmu začínal jako dětský herec (Kdyby tisíc klarinetů), po studiu na střední filmové škole nastoupil v roce 1969 na Barrandov a od asistenta režie se vypracoval až na vedoucího výroby. Na počátku 90. let byl z Barrandova spolu s většinou ostatních odejit, vrhnul se na výrobu reklam a hudebních klipů. Slavil mezinárodní úspěchy, jenže pak přišel rok 1994. Vracel se autem z festivalu v Cannes a... "Byl jsem utahanej a jel jsem rychle," komentuje fakt, že skončil na vozíku, "byla to moje blbost." Zakázek začalo rychle ubývat, tak se rozhodl změnit obor svého filmového podnikání. Vrhl se na produkování malých, nízkorozpočtových, světovou terminologií "nezávislých" filmů. Točil s Věrou Chytilovou či Drahomírou Vihanovou, objevil mj. Davida Jařaba či Bohdana Slámu a nyní Zdeňka Jiráského. Za Poupata získal svého prvního a víc než zaslouženého Českého lva! Do Lucerny si pro něj ale bohužel nepřišel.

Nejlepší režie

Poupata
| BontonFilm
Poupata - Zdeněk Jiráský
Komentář: Teprve potřetí v devatenáctileté historii Českých lvů se stalo, aby debutant získal České lvy za nejlepší film i režii. Zdeňku Jiráskému se tento raketový start povedl stejně jako kdysi Janu Hřebejkovi (Šakalí léta) a Vladimíru Morávkovi (Nuda v Brně).

Nejlepší scénář

Václav Havel
Nejúspěšnější debutant polistopadové éry. | BontonFilm
Odcházení - Václav Havel
Komentář: Vítězství, které se asi dalo čekat, aneb absurdní tečka za absurdními dramaty i absurdním životem Václava Havla. Myslím, že se tam nahoře musí hodně dobře bavit. Zkrátka přišel Zdeněk Mahler, který píše filmové scénáře velmi málo, ale vždycky to stojí za to - Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Lidice.

Nejlepší kamera

Poupata
Pan kameraman, tentokrát ve hře s Poupaty. | BontonFilm
Poupata - Vladimír Smutný
Komentář: Už šestá výroční filmová cena pro zřejmě nejlepšího českého kameramana současnosti. Lea, Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Král zlodějů, Tobruk a nyní Poupata.

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Aňa Geislerová
Smutný klaun a oběť Nevinnosti. | BontonFilm
Nevinnost - Anna Geislerová
Komentář: A další rekordman, tentokrát herecký. Žádný herec či herečka nemá doma víc Českých lvů než právě Aňa: Návrat idiota (vedlejší role), Želary (hlavní role), Štěstí (vedlejší role), Kráska v nesnázích (hlavní role) a nyní Nevinnost (hlavní role). O jednoho Lva méně, tedy čtyři, doma mají Ivan Trojan a Jan Budař.

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

cesky-lev-2011-poupata-rozkvetla-ctyrikrat-alois-nebel-ma-tri-trofeje-havel-ocenen-in-memoriam
Poupata - Vladimír Javorský
Komentář: Jeden z nemnoha, který letos dokázal triumfovat jak na Cenách české filmové kritiky, tak na Českých lvech! Vladimír Javorský proměnil svoji druhou nominaci, poprvé byl na Lva nominován za Báječná léta pod psa.

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

cesky-lev-2011-poupata-rozkvetla-ctyrikrat-alois-nebel-ma-tri-trofeje-havel-ocenen-in-memoriam-2
Dům - Taťjana Medvecká
Komentář: Jedno z největších překvapení večera! První nominace a hned vítězství! Herečka, kterou čeští filmaři spíš přehlížejí, než obsazují, triumfovala díky roli pokorné, nezištné, obětavé a všemi tak trochu trápené matky ve slovensko-českém snímku Dům. Bude tento úspěch znamenat zvrat v její kariéře? Už příští měsíc ji uvidíme po boku Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého ve velké roli vrchní sestry v komedii Vrásky z lásky, tento týden začala natáčet s Agnieszkou Holland třídílný film Hořící keř.

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

cesky-lev-2011-poupata-rozkvetla-ctyrikrat-alois-nebel-ma-tri-trofeje-havel-ocenen-in-memoriam-1
Nevinnost - Hynek Čermák
Komentář: Herec dosud díky své fyziognomii využívaný spíš na role rabijátů, hromotluků a podobných typů, akademiky i diváky doslova odzbrojil rolí skautsky založeného kriminalisty Ládi ve filmu Nevinnost. I v tomto případě platí: první nominace = první vítězství!

Nejlepší střih

Josef Abrhám, Jiří Bartoška, Michal Novotný
Michal Novotný | BontonFilm
Odcházení - Jiří Brožek
Komentář: Jiří Brožek je absolutní lví král! Díky Odcházení získal už svého osmého Českého lva (Krvavý román, Je třeba zabít Sekala, Anděl Exit, Nuda v Brně, Sluneční stát, Hezké chvilky bez záruky, ...a bude hůř!). Nikdo jich nemá víc!

Nejlepší zvuk

Karel Roden, Alois Švehlík
| Aerofilms
Alois Nebel - Viktor Ekrt, Ondřej Ježek
Komentář: První triumf pro oba. Pavel Rejholec, který v posledních pěti letech triumfoval čtyřikrát, tentokrát vyšel naprázdno.

Nejlepší hudba

Miroslav Krobot
| Negativ
Alois Nebel - Petr Kružík, Ondřej Ježek
Komentář: Pro Ondřeje Ježka unikátní double za zvuk a hudbu v jednom roce. O vítězství Aloise Nebela v této kategorii nejspíš rozhodl megahit Václava Neckáře Půlnoční. Akademici zjevně netušili, že ani Kružík, ani Ježek s touto písničkou nemají nic společného!

Nejlepší výtvarné řešení

Miroslav Krobot
Alois Nebel | Aerofilms
Alois Nebel - Jaromír 99, Henrich Boraros, Noro Držiak
Komentář: Nově koncipovaná kategorie, v níž nesoutěží jednotlivé profese kostýmních výtvarníků, trikových specialistů, maskérů atd., ale vždy kompletní výtvarné řešení toho kterého filmu. V daném případě určitě zcela zasloužený triumf.

Nejlepší dokument

Pod sluncem tma
| www.ceskaradost.cz
Pod sluncem tma - Martin Mareček
Komentář: Přišel, viděl, zvítězil. Tak si počínal snímek Martina Marečka na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, na Cenách české filmové kritiky i na Českých lvech.

Divácky nejúspěšnější film

Jiří Macháček
Muži v naději | če
Muži v naději
Komentář: Když loni na pódiu pražské Lucerny režisér Jiří Vejdělek přebíral Českého lva za divacky nejúspěšnější film díky Ženám v pokušení, přál si, aby se do roka a do dne na to samé místo pro tu samou cenu vrátil díky filmu Muži v naději. Povedlo se mu to.

Mimořádný přínos české kinematografii

Josef Somr
PŘEHLED FILMŮ PODLE POČTU ZÍSKANÝCH TROFEJÍ:
Josef Láska
Poupata ,Režie: Zdeněk Jiráský Česká republika, 2011 | Cineart TV Prague/Martin Tichovský
Poupata - 4
Alois Nebel - 3
Odcházení - 2
Nevinnost - 2
Dům - 1
PŘEHLED FILMŮ PODLE ZÚŽENÝCH NOMINACÍ:
Kateřina Jandáčková, Marika Šoposká
| BontonFilm
Poupata - 8
Odcházení - 8
Alois Nebel - 5
Nevinnost - 5
Eva Vrbková, Igor Chmela
| Produkce Radim Procházka
Rodina je základ státu - 3
Lidice - 2
Vendeta - 2
Dům - 2
Fimfárum do třetice všeho dobrého - 1
PŘEHLED FILMŮ PODLE NOMINACÍ:
Josef Abrhám, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová
Rockerovo velmi pozdní odpoledne. | BontonFilm
Odcházení - 12
Poupata - 10
Alois Nebel - 8
Nevinnost - 8
Rodina je základ státu - 6
Karel Roden
Lidice - jeden z nejambicióznějších a nejdražších českých filmů roku 2011. V jedné z hlavních rolí Karel Roden.
Lidice - 5
Vendeta - 4
Perfect Days - I ženy mají své dny - 3
Dům - 2
Autopohádky - 1
Fimfárum do třetice všeho dobrého - 1
Záznam přímého přenosu Českého lva z 3.3.2012 : ZDE