Český lev 2011: Do síně slávy vstoupí Josef Somr!

Český lev 2011: Do síně slávy vstoupí Josef Somr!
Josef Somr zazářil po boku Davida Novotného ve filmu O rodičích a dětech.
Josef Somr
Josef Somr ve filmu Ostře sledované vlaky (1966)
Rodák z moravského Slovácka (* 15. dubna 1934) a absolvent brněnské JAMU (1956) si v českém filmu zahrál ty vůbec nejhezčí role v 60. letech. Razítkování zadečku Zdeničky svaté prostopášným výpravčím Hubičkou v oscarových Ostře sledovaných vlacích režiséra Jiřího Menzela patří k vrcholným scénám české kinematografie. Blýskl se i postavou maloměšťáckého Ády Vinše ve vůbec nejlepší páralovské adaptaci, jaká byla kdy natočena, Soukromá vichřice (r. Hynek Bočan, 1967). Zatímco Ádova manželka doma tajně usrkává alkohol, on sám se bláznivě zamiluje do mladičké dívky, která by mohla být jeho dcerou (Daniela Kolářová ve své vůbec první roli!). A do třetice klenot českého filmu - adaptace Kunderova Žertu (r. Jaromil Jireš, 1968), v níž si Josef Somr mistrně poradil s postavou zahořklého intelektuála Ludvíka Jahna, který se chce mstít za dávnou křivdu na docela nevinné osobě.
Vynikající herecké kvality a kolegiální nezištnost prokazoval ale i v menších rolích, ať už je řeč o nevyzpytatelném recepčním v Hotelu pro cizince (1966), řádovém rytíři Rotgierovi ve Vláčilově Údolí včel (1967), americkém vojínu Billu Tallovi v adaptaci divadelní hry Piknik (1967) či o bezpáteřném předsedovi národního výboru v trezorové Smuteční slavnosti (1969).
Josef Somr
Josef Somr, pokorný herec, skvělý člověk. | Jindřich Panáček
V normalizačních 70. a 80. letech bohužel zajímavých nabídek ubylo. Zpravidla vytvářel charakterově poněkud komplikované či vyloženě negativní postavy: například ve filmech Jeden z nich je vrah, Vražda v hotelu Excelsior či Pytláci. Našli by se mezi nimi ale i komediální výjimky, například jihoamerický snoubenec Pereira v bláznivé sci-fi komedii Což takhle dát si špenát, jeden z titulních hrdinů pohádky Tři veteráni, příslušník Veřejné bezpečnosti ve Slavnostech sněženek, profesor Ječmen v Básnících, ředitel Kovodřeva ve Vesničce mé střediskové či namyšlený domkář Charousek v Konci starých časů.
Josef Somr
Josef Somr
Z polistopadové tvorby Josefa Somra vyniká především doktor Hanzelín v Jirešově snímku Helimadoe (1993), král Dobromil v pohádce Čert ví proč (2003), jeden z hlavních hrdinů synovsko-otcovské roadmovie po Stromovce a jejím okolí O rodičích a dětech (2008) a karbaník Baluna v podfukářské komedii U mě dobrý (2008). V polovině dubna se objeví i v novince Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012).
Josef Somr, Eva Tučková
Josef Somr | Jiří Kučera
V roce 1987 získal Josef Somr titul zasloužilý umělec, v roce 2005 a 2009 zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce,  v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta i medaili Za zásluhy. Je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie (1997 a 2001).
Režiséři a kolegové o Josefu Somrovi mluví jako o neobyčejně pokorném, přemýšlivém, kolegiálním, nezištném a poctivém herci s výjimečným citem pro kameru, který mistrně zvládá jak jemnou groteskni nadsázku, tak vnitřně velmi komplikované postavy.
cesky-lev-2011-do-sine-slavy-vstoupi-josef-somr
Josef Somr zazářil po boku Davida Novotného ve filmu O rodičích a dětech.
Nezbývá než dodat, že budeme-li brát Zdeňka Svěráka víc za scenáristu než herce, pak je Josef Somr vůbec prvním hercem v devatenáctileté historii tuzemských výročních filmových cen, který od České filmové a televizní akademie (ČFTA) získává Českého lva za mimořádný přínoš českému filmu!