Čtyři slunce jsou o malých lžích, hloupých nevěrách a něčím nad námi

Čtyři slunce jsou o malých lžích, hloupých nevěrách a něčím nad námi
Mimořádně talentovaný Marek Šácha.
Rodina je základ státu (i krize)
Jaroslav Plesl
Věčný puberťák Jára (Jaroslav Plesl). | Negativ
Jihočeské maloměsto, léta páně tohoto. Jára (Jaroslav Plesl) je přerostlý puberťák, který moc dobře ví, že už by se měl začít chovat dospěle, ale pořád mu to navzdory vší snaze nějak nejde. Jana (Anna Geislerová) si Járu kdysi  vzala, protože jí imponoval jako chlap i jako originální člověk. Mají spolu malou Aničku (Anna Bubeníková), přičemž společně vychovávají i Járova syna z prvního manželství, pubertálního a stále hůř zvladatelného Vénu (Marek Šácha), který většinu času tráví v partě pankáče Jerryho (Jiří Mádl). 
Jára se plácá od jedné výpovědi ke druhé, ze starých oken buduje na zahrádce skleník pro rajčata a snaží se přemluvit místního šamana a mystika Karla (Karel Roden) k tomu, aby společně rozjeli byznys. Všechny vztahy a polovztahy se ale čím dál tím víc zamotávají, až musí přijít tvrdá rána osudu, která všemi zatřese. Existuje ale ještě cesta zpátky k obyčejnému štěstí, kterého jsme si ve vleku všedních dní přestali všímat a vážit?
Aňa Geislerová, Bohdan Sláma
Režisér Bohdan Sláma během natáčení Čtyř sluncí. | Jaroslav Sedláček
Inspirováno humorem a životem (dost často vlastním)
"Každý film, který jsem dělal, je směsice fabulací, představ a reálných zážitků," říká Bohdan Sláma. "Nestanovuju si dopředu žádný koncept, snažím se z námětů, které se mi honí hlavou, vybrat to, co má největší sílu a obsah. S každým filmem hledám svůj styl, ale nakonec se ocitám v dramatickém příběhu a cítím, že už to bude můj osud. Život je dramatický a patří k němu i složité věci, přesto si myslím, že tenhle film je ze všech mých filmů nejhumornější."
Jaroslav Plesl, Bohdan Sláma
Bohdan Sláma s Jaroslavem Pleslem a Markem Šáchou při natáčení úvodní scény filmu. | Negativ
"Bohdan je velmi senzitivní člověk a pracuje intuitivně," komentuje to představitelka Evičky a držitelka Českého lva za Mistry Klára Melíšková. "Někdy pedantsky lpí na každém slově, někdy celou scénu předělá."
"Bohdan je vlídnej, vzteklej, nekompromisní, přísnej, tichej, precizní i pankáč," míní Anna Geislerová. "Na place, který je vždycky blízko jeho domova, se objevují jeho přátelé v různých funkcích, sousedi i místní obyvatelé. Pít se po práci chodí k němu na zahradu a plavat do jezera, který vlastníma rukama vybudoval. Je jediný svého druhu."
Herectví za hranicí přátelství (a na úrovni incestu)
Jakkoliv Bohdan Sláma dlouho velmi úzce spolupracoval s Pavlem Liškou, tentokrát si do hlavní role vybral Jaroslava Plesla, držitele dvou nominací za výkony ve filmech Grandhotel a Největší z Čechů.  "Jarda Plesl mě zaujal v Mužích v naději, ale neznal jsem ho," vrací se na samý začátek Bohdan Sláma. "Naše první setkání proběhlo na festivalu v Karlových Varech, přišel tam jako uhlazený intelektuálek, hezky vyslovoval a vůbec mi neseděl do role, o kterou tu jde. Pak jsem ho potkal ten samý den večer a zjistil jsem, že ten člověk je najednou úplně jiný a musí mít v sobě nějaký běsy, které jsou předpokladem pro tu postavu."
Aňa Geislerová, Karel Roden, Jaroslav Plesl
Zatímco Jára (Jaroslav Plesl) ke Karlovi (Karel Roden) vzhlíží, Jana (Anna Geislerová) se mu snaží spíš vyhýbat. | Negativ
Termín natáčení Čtyř sluncí se ale dostal do kolize s natáčením Ondříčkova snímku Ve stínu, v němž měl Plesl také hrát. Původně se zdálo, že herec stihne oba filmy, ale protože Sláma trval na vousech pravých a nikoliv nalepovacích, musel se rozhodnout. Vybral si Čtyři slunce a u Ondříčka byl přeobsazen Davidem Švehlíkem.
Aňa Geislerová, Igor Chmela
Jana (Anna Geislerová) a Vénův nemilovaný učitel (Igor Chmela). | Negativ
"Jarinek Plesl...," zasní se Anna Geislerová. "Můj milovaný přítel, soused, kamarád z mokré čtvrti a častý vyzyvatel k boji! Známe se už strašně dlouho a hrát s ním byl splněný sen. Párkrát jsme se už před kamerou potkali, ale jen velmi letmo a jediným problémem pro mě byly scény v posteli. Jak najednou líbat letitého kamaráda? To je v podstatě na úrovni incestu," směje se Aňa Geislerová.
Velká herecká příležitost (s dopadem na osobní život)
Ve zcela nové roli se ve filmu objevuje Jiří Mádl. Hraje vesnického pankáče Jerryho. "Chtěl jsem, aby Jerry působil hloupě a zranitelně," vysvětluje svůj klíč k postavě Mádl. "Tohle mělo kontrastovat s jeho vizáží. Mělo vyniknout, že je za borce mezi vrstevníky a změkne a zkrotne vždycky, když se objeví Jára."
Marek Šácha, Jiří Mádl
Ačkoliv je dávno dospělý, vede dětskou partu - Jerry (Jiří Mádl). | Jaroslav Sedláček
A jak se žije s takovým extravagantním účesem na hlavě? "Jednou jsem četl rozhovor s Javierem Bardemem po natáčení filmu Tahle země není pro starý. Ptali se ho na jeho šílenej účes a on odpovídal něco v tom smyslu, že si byl jistej, že je to postava, která mu může přinést nějakou hereckou cenu a že věděl, že ten účes mu může k dobrýmu výkonu výrazně pomoct. Taky zmiňoval, že počítal i s tím, že si tři měsíce nevrzne. Tak asi tak," říká držitel Ceny za nejlepší mužský herecký výkon na festivalu v Karlových Varech za výkon ve filmu Děti noci Jiří Mádl