Slavné propadáky: Láska s rizikem - průšvih, který vzešel ze vztahu Jennifer Lopez s Benem Affleckem

Slavné propadáky: Láska s rizikem - průšvih, který vzešel ze vztahu Jennifer Lopez s Benem Affleckem
Láska s rizikem | 2003 Columbia Pictures
Ben Affleck, Jennifer Lopez
Láska s rizikem | Columbia TriStar
Režisér Martin Brest se kdysi vyšvihl mezi přední hollywoodské režiséry prvním Policajtem v Beverly Hills (1984). Tento megahit již nikdy nepřekonal, přízeň diváků si nicméně udržel oddechovkou Půlnoční běh (1988), dramatem Vůně ženy (1992) a baladickým Seznamte se, Joe Black (1998 / zde byla situace o něco složitější, neboť snímek byl v době své premiéry dost kritizován a diváci si k němu našli cestu až o mnoho let později). Když Brest přišel na začátku nového tisíciletí s nástřelem další kriminální komedie, k níž si navíc sám napsal scénář, nebylo studio proti. Brest v minulosti prokázal, že žánru rozumí a velmi rychle se projektu upsali v té době slibný Ben Affleck a Oscarem čerstvě oceněná Halle Berry.
Tehdejší bulvár žil z ostře sledovaného vztahu Afflecka s Jennifer Lopez, čehož se producenti rozhodli využít, když Berry z natáčení vycouvala. Lopez obratem získala její roli, čímž filmu zajistila jedinečnou publicitu. Psalo se o něm tolik, že by i Titanic (1997) Jamese Camerona mohl závidět. Nezáviděníhodné to bylo pro Bresta, jemuž se začal rýsovat průšvih.

Otočka o 360°

Ben Affleck
Ben Affleck
Když Brest donesl první sestřih, šlo o temnou a násilnou kriminálku o délce 160 minut. Šílenství okolo Bennifer (jak bulvár slavnou dvojici s oblibou označoval) bylo ale natolik intenzivní, že se studio rozhodlo zasáhnout. Mělo v hlavní roli nejsledovanější hollywoodský pár současnosti – z jejich filmového spojení musela vyjít romance a ne film, kde jeden z hrdinů zemře! Což bylo součástí původního konce. Brest byl studiem přinucen, aby snímek radikálně prostříhal (zmizelo na čtyřicet minut materiálu) a výsledek dostal z kolonky drsné krimi do pozice nezávadného romantické komedie. Z toho důvodu se natáčení o něco prodloužilo, neboť musel Brest napsat a dotočit řadu nových, původně neplánovaných scén. Radost z toho neměl, ale smlouva mu neumožnila, aby proti rozmarům studia nějak bojoval.

Trailer:

Není se čemu divit, že z tak dramatické změny nevzešel kompaktní výsledek. Jakmile Láska s rizikem dorazila do kin, stala se jedním z nejhůře hodnocených filmů všech dob (což je i po patnácti letech od premiéry stále aktuální). Reakce byly natolik negativní, že byl film po prvním víkendu promítaní stažen z kin ve Velké Británii. Z celosvětových pokladen se vrátila pouhá desetina 75 ti milionového rozpočtu a zoufalé tažení bylo zakončeno na Zlatých malinách, kde snímek exceloval ve všech hlavních kategoriích.

Bitva plná poražených

Justin Bartha, Ben Affleck, Jennifer Lopez
Láska s rizikem
Je něco, čím si film vysloužil pochvalu? Kritiky trochu zaujal výkon Justina Barthy v roli retardovaného Briana. Ani on ovšem nemohl vyvážit všechna negativa. V rámci dramaturgie totiž ve filmu nefunguje vůbec nic. Romance, krimi, komedie, to vše jsou jen studiem udělené štítky. Nucenými přetáčkami vznikl nepoužitelný hybrid, který se může zavděčit leda příznivcům opravdu hodně špatných filmů.
Původní sestřih bohužel nikdy nevyšel na DVD/Blu-ray. Můžeme se proto jen domýšlet, jak mohl film vypadat, kdyby studio nepodlehlo tehdejší Bennifer mánii. Z nucených změn musel být každopádně v depresi nejen Brest, jenž od té doby nic dalšího nenatočil, ale i Christopher Walken a Al Pacino, kteří se upsali menším rolím. Takový zářez do filmografie určitě nečekali.