Recenze: Tohle je válka! nepřekračuje práh televizního sitcomu

Recenze: Tohle je válka! nepřekračuje práh televizního sitcomu
Tohle je válka!
Film režíroval člověk, který má zkušenosti s akčními blbostmi (Charlieho andílci) a málo písmen ve jméně (McG). To znamená, že když je na plátně nějaká honička, případně jakákoliv scéna z luxusního nočního klubu, případně jakákoliv scéna z luxusního doupěte CIA, je se na co koukat a co poslouchat (pokud vám nezalehnou uši). A nejlepší to samozřejmě je, když někdo megazpomaleně vystupuje z vrtulníku.
Bohužel, takových scén je ve filmu dost málo a poměr akce vs. sitcomový humor je asi 1:10.

Trailer:

A ten sitcomový humor málokdy překoná televizní úroveň.
Samozřejmě nemůžeme u takového filmu očekávat, že by chování jeho postav dávalo jakýkoliv smysl, ale stejně mi průběh toho balení kombinovaného s odposloucháváním a vyřešení celé hlavní zápletky (tzn. "S kým se dá hrdinka nakonec dohromady, a co na to ten druhý") připadlo takové nějaké zvláštně zrůdné. Asi i následkem castingu.
Tohle je válka!
| BontonFilm
Zatímco Hardy a Pine slušně hrají zastydlé puberťáky, Witherspoonová vypadá poněkud moc dospěle a sofistikovaně na to, aby byla natolik naivní, jak je nám její postava podávána. (Je o rok starší než Hardy a o čtyři roky starší než Pine, ale vypadá ještě o něco starší.) Dávalo by mi ta dynamika větší smysl, kdyby postavu Witherspoonové hrál někdo, kdo vypadá tak o 10 let mladší než ona (címž konstatuji, že na svých 36 let vypadá stále velmi dobře).
Ale takovéhle analýzy jsou u tohoto filmu víceméně nesmyslné. Když v něm nefungují základní fyzikální zákony, proč by v něm měly fungovat zákony skutečných mezilidských vztahů, že?

Ukázka z filmu:

No aspoň že to šlape, pořád se tam něco barevného a hlasitého děje, všichni jsou decentně upravení a bohatí a je to krátké.
Ale pokud se McG zase někdy pokusí natočit něco seriózního, kde například budou vystupovat nějaké postavy s nějakými motivacemi a duševními rozpoloženími, obávám se, že to nemůže dopadnout dobře.
Hodnocení: 60%
P.S: Til Schweiger jako hlavní padouch je ve filmu opravdu jen pár desítek sekund.