Dva Hobiti producentům řádně provětrají kapsy

Dva Hobiti producentům řádně provětrají kapsy
Trpaslíci jsou zvědaví, jestli pan Bilbo umí číst. | Warner Bros.
Hobit: Neočekávaná cesta
Je to trend, který u velikých fantasy sérií prostě platí. Někdy je to ku prospěchu věci, protože by se v rámci jednoho filmu skutečně nedalo říct vše (Harry Potter), jindy to působí vynuceně (vážně musel předposlední Twilight hodinu a půl cukrovat, než Bella přešla na nedobrovolnou dietu?). U Hobita působí rozdělení oprávněně, neboť do LOTRů se toho nevešlo zdaleka tolik, co by si fanoušci přáli a jakkoli není Hobit podobně komplexní a promyšlený román, dva filmy bez problému pokryje.
Fanoušky nyní spíše trápí, kde se příběh rozdělí. Jistou nápovědou může být nově vepsaná postava Tauriel hraná Evangeline Lilly (seriál Ztraceni / 2004). Elfka Tauriel je armádní velitel z Temného hvozdu a podle všeho se s ní poprvé setkáme na konci prvního dílu. To nám dává jistou indicii, že by právě v temném hvozdu mohla končit první část Bilbovi dobrodružné výpravy. Fanoušci se připsání nové postavy bojí, ale je třeba připomenout, že úprav došla i původní trilogie a jakkoli se odkloňovala od knih, ve výsledku to nikdy nevadilo a změny vždy sloužily celku.
Pokud jde o samotný průběh natáčení, dvě třetiny filmu má Jackson hotové, přičemž aktuální odhady na rozpočet celého dvoudílného projektu dosahují půl miliardy. To dělá z Hobita jednu z nejdražších produkcí všech dob. Studio se nicméně o peníze bát nemusí. Je veliká šance, že oba díly překonají na tržbách miliardovou hranici. Schválně, jestli pak někdo přijde s tím, že i Nedokončené příběhy by stály za zfilmování. Vůbec bych se tomu nedivil.

Trailer:

Hobit: Neočekávaná cesta: 1. trailer | New Line Cinema
Víte že?...
... měl Hobita původně režírovat Guillermo del Toro? V té době byl projektu upsán i Ron Perlman, ale po del Torově odchodu odstoupil i on.