Konec "zlatých" časů internetu?

Konec "zlatých" časů internetu?
I tak můžete dopadnout, když jste senátor Lamar Smith a navrhnete zákon postihující nelegální obsah na internetu.
Amerika a potažmo celá internetová komunita napjatě sleduje projednávání dvou protiporátských zákonů (tzv. SOPA a PIPA), které by měly bezprecedentním způsobem udeřit na webové stránky, které přechovávají a/nebo odkazují na  soubory chráněné autorskými právy.
Zákony Stop Online Piracy Act (zákon proti internetovému pirátství) a Protect Intellectual Property Act (zákon na ochranu duševního vlastnictví) zatím nebyly schváleny a stále probíhá velmi živá debata o konečném znění z důvodu jejich příliš razantního přístupu. Už teď je ale jisté, že se internetu smráká na horší časy.
Po nedávném zatčení Kima "Dotcoma" Schmitze a ukončení provozu jím vlastněného MegaUpload.com a přidružených
konec-zlatych-casu-internetu
I tak můžete dopadnout, když jste senátor Lamar Smith a navrhnete zákon postihující nelegální obsah na internetu.
webů začaly obdobné servery panikařit a bleskurychle mazat inkriminovaný materiál. Populární český server kinotip.cz, který sice filmy a seriály přímo uložené nemá, ale odkazuje na ně jinam, tak nyní čelí značnému omezení zdrojů. Po incidentu s Megauploadem smazaly autorsky chráněný obsah také servery videobb.com a videozer.com, které byly společně se Schmitzovým Megavideo.com hlavními schraniteli filmů a seriálů pro kinotip. Na velmi frekventovaném webu se tak začaly rozmáhat černé obrazovky s oznámením o stažení obsahu.
konec-zlatych-casu-internetu-1
Prohlášení na serveru kinotip.cz, kde byly a jsou nabízené pirátské kopie filmů, nelegálně uložené bez autorských práv. Majitelé jsou v hledáčku Protipirátské unie a Policie ČR. Čeká je stejný osud jako majitele MegaUploud.com ?
Český web uložto.cz, který je s více než 12 miliony soubory největším a nejpopulárnějším úložištěm "problematického" obsahu (nutno říct, že se na tomto čísle podílí i nezávadné soubory uživatelů), tak brzy bude muset čelit nedostatku zdrojů, zejména poté, co další internetový gigant RapidShare začal už před časem respektovat autorská práva a rapidně promazávat svoje servery.
Je tak možné, že se splní sen nahrávacích společností a filmových studií a za pár let ilegální obsah zmizí.
Na druhou stranu internetová komunita vždy projevovala velkou flexibilitu, ochotu pracovat v kolektivu a přesčas. Další světová válka se tak možná proběhne celá na webu a stane válkou o data.
Policie v současnosti prověřuje asi 60 lidí z Čech a Slovenska, kteří jsou podezřelí z neoprávněného šíření filmu Kajínek, nezákonného uložení nebo sdílení. Podnět podal producent a herec Petr Jákl ze společnosti J. B. J. Film., jemuž byl film na různé servry neoprávěněně uložen a zdarma sdílen.