Lucie Vondráčková: "Film je jedna z nejnejistějších lásek, které znám."

Lucie Vondráčková: "Film je jedna z nejnejistějších lásek, které znám."
Jak se cítíte ve vaší nové roli, v roli matky?
Je to fajn role, díky. Kladná postava. Takový průvodce nového aliena Matyáše po světě. Tak snad se mu po té naší exkurzi bude líbit to, kam přišel.

Do kin vstupuje snímek Labyrint, který se z velké části natáčel v podzemních katakombách. Jaké to natáčení bylo?
Netočilo se jen tam. Ale 14 dní jsme si opravdu užili jako krtci bez světla a někdy bez vody. Žádný med, ale přežili jsme.
Lucie Vondráčková
Máte nyní větší strach ze stísněných prostor?
Nemám. Ale pokud bychom si to měli celé zopakovat, tak už bych si s sebou určitě brala umělé bláto do kapes a nemazala na sebe to ze stoky. Ale tehdy nebyl čas na hrdinství a na to, abychom si pro nějaké serepetičky chodili na zemský povrch. Mě si tyhle situace nějak nacházejí samy. Točila jsem už v mrazech na Malé Fatře, na horách, kde hrůzou zamrzala kamera, v podzemí, vysoko na stožáru… Teď mě asi čeká nějaké horolezkyně.

V ukázkách z filmu Labyrint, které jsou k dispozici před uvedením premiéry, jsou okamžiky, kdy dochází ve vaší skupině ke konfliktům. Jak se tyto situace natáčely? Jak moc byly spontánní, respektive hrané?
Byly samozřejmě ve scénáři. Ale je pravda, že někdy to v nás všech tak bublalo, že se hrály samy. A na herectví se mi právě líbí, že můžete být nepříjemný jako pila a nesnesitelný jako vrtačka ráno kolem třetí hodiny a všechno je v pořádku. Všechno hraje. Pop music je samý úsměv a třpyt. Jiný extrém. Takže se tyhle světy vyvažují. Jedno bez druhého by pro mě byl asi zabiják.

Labyrint: Ukázka z filmu

Jak si vás vlastně tvůrci filmu získali?
Pokud s někým pracujete poprvé, tak dáte jen na instinkt. Teprve během procesu, když nastanou krizové situace, poznáte, jaké lidi máte kolem sebe. Už snímek Gympl (r. Tomáš Vorel, 2007), na kterém Tomáš Houška pracoval, mi připadal jiný a bavil mě. Líbilo se mi, že ve scénáři zase přišel s něčím úplně novým a žánrově vyhraněným. Ale stejně nikdy nevíte, jak to celé dopadne. V případě Labyrintu (r. Tomáš Houška, 2012) jsem ráda, že jsem dala na první pocit. Lidsky jsem se nespletla.

Oslovuje vás něčím esoterika, mystika spjatá s tématem filmu Labyrint?
Od doby co jsem jako malá objevila Foglarova Stínadla to snad ani jinak nejde.
Lucie Vondráčková
V dubnu se vracíte do České republiky. Chystáte hudební desku, budete hrát ve filmu. Prozradíte něco bližšího?
Víte jak to s filmem je. Dokud není premiéra, není nic. Takže si počkám až bude dotočeno, a pak řeknu víc. Film je jedna z nejnejistějších lásek, které znám.