Film o bin Ládinovi se dostal pod palbu republikánů

Film o bin Ládinovi se dostal pod palbu republikánů
Nebyla by to Amerika, aby se film, pojednávající o Osamovi bin Ladenovi, nemusel potýkat s kontroverzí. Ta se ale překvapivě neváže k námětu filmu, nýbrž k tvrzení republikánské strany, že prezident Barack Obama, případně jeho kabinet, vyzradili režisérce Kathryn Bigelow a scenáristovi Marku Boalovi (spolupracovali například na oskarovém filmu Smrt čeká všude / 2008) klíčové, a hlavně utajené detaily, týkající se bin Ladenova zastřelení.
Film, který je již na stole několik let, musel být výrazně přepracován poté, co byl nejhledanější muž světa zabit na začátku roku 2011. A právě toto přepracování poněkud nevonělo republikánskému politikovi Peteru Kingovi, který požádal CIA a Ministerstvo obrany, aby přezkoumalo údajně nelegální výměnu informací mezi Bílým domem a natáčecím týmem.

Bílý dům se brání tím, že jediným záměrem zde bylo věrné vyobrazení mužů a žen, kteří svou prací dosáhli alespoň částečné spravedlnosti za útoky z 11.9.2001.
Obrázek článku
"Jedinci, kteří podstoupili nesmírně nebezpečný úkol dopadení nejhledanějšího teroristy na světě, tak činili bez příslušnost k jakékoliv politické straně. Jednalo se o obrovský národní triumf, a není žádný důvod domnívat se, že bychom jeho vyobrazením chtěli podporovat jakoukoliv politickou stranu," bránila se Kathryn Bigelow v reakci na Kingovo nařčení, že má být její film oslavou demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Bez ohledu na výsledky vyšetřování by se snímek měl objevit v kinech v prosinci letošního roku.