Recenze: Černobílý svět má oscarové nominace jisté

Recenze: Černobílý svět má oscarové nominace jisté
Emma Stone
Eugenia „Skeeter“ Phelanová (Emma Stone) má právě po škole. Na rozdíl od svých kamarádek netouží po tom mít manžela a děti, ale úspěšnou kariéru spisovatelky. Když získá práci v místních novinách, začne se služkou Aibileen (Viola Davis) pracovat na tajném kontroverzním projektu - napsaný text bude o lidech z města očima jejich služebných.
Ano, je to tak trochu sázka na jistotu. Filmy o rasismu a utlačování menšin jsou totiž (nejen) u kritiků velmi oblíbené. Černobílý svět je ale jiný. Nečekejte Ku-klux-klan či nějaké obrovské politické drama. Děj se soustředí převážně na tehdejší ženy (ve filmu jsou asi jen tři mužské role a ani jedna z nich není extra významná), především Aibilleen, Minny (Octavia Spencer) a Skeeter, které se rozhodnou sepsat onu knihu a stanou se přáteli.

CZ trailer:

Režisér Tate Taylor si Černobílým světem napravuje reputaci po neskutečném propadáku Pretty Ugly People, jež natočil před třemi lety. Tehdy jeho režie absolutně selhala. Tentokrát je tomu přesně naopak. Film má spád, zajímavě vystavěný příběh, místy vtip a v několika bodech dokáže dojmout i ty největší cyniky. Škoda několika logických chyb. Jinak tu vše šlape.
Bryce Dallas Howard, Emma Stone
Emma Stone film od filmu herecky roste, Octavia Spencer si (stejně jako režisér) vylepšuje filmografii po několika úletech v teenagerovských komediích. Hlavními tahouny filmu jsou ale Bryce Dallas Howard a především pak Jessica Chastain. Obě dokázaly svým rolím dodat neuvěřitelnou vnitřní sílu a věřím, že je natáčení bavilo.
Černobílý svět je povedená adaptace, kterou si užijí především milovníci ženských dramat. Příští rok jsou oscarové nominace jisté.
Hodnocení: 80%