Recenze: Den zrady si pro sebe "krade" fantastický Ryan Gosling

Recenze: Den zrady si pro sebe "krade" fantastický Ryan Gosling
The Ides of March
Philip Seymour Hoffman, George Clooney
Politické drama zasazené do dnešní doby vypráví příběh guvernéra Mikea Morrise (George Clooney) a jeho mluvčích Paula a Stephena (Philip Seymour Hoffman, Ryan Gosling). Děj se odehrává před volbami v Ohiu, kde se má částečně i rozhodnout o tom, kdo bude blíž k volbám na prezidenta. Vše jde jako po drátkách do chvíle, než si Stephen nezačne románek se stážistkou Molly (Evan Rachel Wood) a neobrátí si tím život vzhůru nohama.
Den zrady je dalším režijním zářezem oblíbeného George Clooneyho. Clooney si dal i tentokrát velmi záležet a je vidět, že si s režií rozumí. Formálně filmu nejde de facto nic vytknout. Atmosféra je perfektně budována a sebejistě působí i vedení herců (což u Clooneyho filmu není poprvé).
Scénář pečlivě nastiňuje jednotlivé charaktery postav a má v zásobě i několik nečekaných zvratů. Dialogy nemají chybu a nenajdete v nich otřepané fráze ani klišé. Navíc film pochopí i lidé, kteří se o politiku tolik nezajímají (tedy já).

Trailer:

Největším plusem je nicméně obsazení jednotlivých rolí. Guvernéra si Clooney napsal na tělo a roli si maximálně vychutnal. Své repliky odříkává přesvědčivě a i když se na plátně neobjevuje tolik, jak by divák čekal, svou úlohu plní. Jako stážistka a budoucí zádrhel děje se tu objeví Evan Rachel Wood, známá především ze seriálu True Blood (2008) nebo oscarového Wrestlera (2008). Vedlejší, ale ne bezvýznamné role tu sehrají i Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei nebo třeba Jeffrey Wright.
Ryan Gosling, George Clooney
The Ides of March
Vše je ale o hlavní postavě, kterou Clooney přenechal Goslingovi. Jak jsem již napsal v úvodu, na konci filmu vám určitě v paměti uvízne hlavně jeho jméno. Věříte mu každé slovo a užíváte si ho po celý film. Je jenom dobře, že je ve Dni zrady téměř každou minutu.
Navzdory všemu vyřčenému film ničím přelomovým nepřispívá. Sděluje nám jednoduchou a už dlouho známou zkušenost, že i politici můžou být svině. Nic víc. Po skončení filmu proto v divákovi zanechá především fantastické herce a několik chytlavých tonů z povedeného soundtracku. Nominace na Zlaté Globy sice nejsou bezdůvodné, na výhru bych ale osobně moc nesázel.
Hodnocení: 70%