Preview: Lincoln - hvězdně obsazený životopis podle Spielberga

Preview: Lincoln - hvězdně obsazený životopis podle Spielberga
Málokterý film se může pochlubit tak skvělým a zajímavým obsazením jako právě snímek Lincoln (2012). Nejen, že za kamerou sedí již zmíněný Spielberg a o hudbu se stará jeho vrchní skladatel John Williams (mimochodem, držitel 5ti Oscarů), ale i před objektivem se nám sešla pěkná várka talentovaných herců, u kterých jen jejich jména zaručují přinejmenším nadstandardní podívanou.
preview-lincoln-hvezdne-obsazeny-zivotopis-podle-spielberga-2
V roli nejstaršího Lincolnova syna se objeví Joseph Gordon-Levitt, který v poslední době prožívá více než jen úspěšné období. Thaddeus Stevens, jeden z Lincolnových pomocníků, ožije díky Tommy Lee Jonesovi. Titulní role připadla držiteli dvou Oscarů Danielu Day-Lewisovi, který je známý hlavně díky pečlivě vybíraným scénářům a velmi důkladnou přípravou na danou roli. Původně se jako vousatý prezident měl představit Liam Neeson, ale roli nakonec odmítnul. Produkci trvalo několik let, než film dostal zelenou a Neeson se poté již cítil na roli starý. Nicméně s Lewisem Spielberg určitě nešlápl špatně. Dále se můžeme těšit například na Sally Field jako Lincolnovu ženu Mary Todd, Jareda Harrise, Jackieho Earlea Haleyho, Jamese Spadera či Davida Strathairna.
O ději se toho moc neví, ale Steven se nechal slyšet, že se zaměří hlavně na poslední čtyři měsíce Lincolnova života. Také se zmínil, že nemáme čekat epickou podívanou, ale spíše komorní dobové drama. Určitě se ale nemusíme bát, že bychom se nudili nebo z kina odcházeli zklamaní. Za scénářem zkušený stojí Tony Kushner, který byl za scénář k Mnichovu (2005) nominován na Oscara a též je i držitelem Pulitzerovi ceny.
Natáčení je již v plném proudu a dokonce jsme již měli možnost vidět nalíčeného, vousatého Daniela:
preview-lincoln-hvezdne-obsazeny-zivotopis-podle-spielberga
Lincoln zatím nemá konkrétní datum premiéry, ale pokud se nic nepokazí, měli bychom se snímku dočkat příští rok v listopadu či nejpozději v prosinci.