Recenze: Warrior se s nikým nepáře a je horkým kandidátem na Oscary

Recenze: Warrior se s nikým nepáře a je horkým kandidátem na Oscary
Warrior
Tom Hardy
Warrior
Brendan (Joel Edgerton) a Tommy (Tom Hardy) jsou bratři, kteří se zrovna nerozešli v dobrém. Důvodem byl jejich otec (Nick Nolte), který se místo výchovy a lásky dal na dráhu alkoholika. Tommy odešel s matkou daleko od něj, ale Brendan zůstal kvůli své dívce (Jeniffer Morrison), kterou si později vzal. Tommy se dal k námořnictvu a Brendan začal učit fyziku. Bohužel, ani kantorská profese jeho rodinu nedokázala uživit a on čelí exekuci. Bratry znovu spojí dohromady velkolepý turnaj v bojovém umění zvaný Sparta. Výhra je 5 milionů dolarů a to už je suma, o kterou se vyplatí bojovat.

Trailer:

V prosinci se vždy v amerických kinech roztrhne pytel s filmy aspirujícími na Oscary a divák neví, kam dřív skočit. Stejně jako minulý rok se i letos v programech kin objevilo nenápadné, ale zatraceně povedené boxerské drama. A zatímco Fighter (2010) si odnesl "pouze" dvě zlaté sošky, Warrior (2011) jich na účtu podle všeho bude mít ještě více. Od zkušené režie až po skvělé herce či muziku totiž vše funguje naprosto tak, jak má.
Jennifer Morrison, Joel Edgerton
Gavin O’Connor je na režisérském křesle jako doma a sportovní filmy mu jdou od ruky, o čemž jsme se mohli přesvědčit již Hokejovém zázraku (2004). Podařilo se mu skvěle skloubit emociální rodinné drama s drsnou a brutální stránkou zápasů v kleci. Díky jeho režii budete každý boj vysloveně prožívat a při výhře se spokojeně usmívat.
Nick Nolte, Tom Hardy
Už při první scéně vám bude jasné, že tenhle film si pro sebe ukradl Tom "Bane" Hardy (tak trochu jako Christian Bale ve Figtherovi). Tom na sobě neskutečně zapracoval a předvedl tu zatím svůj nejlepší výkon. Nominace ho určitě nemine. Nesmím ale zapomínat na jeho bratra a protivníka Joel Edgartona, který dokazuje, že neumí jen upalovat emzáky v zamrzlé Antarktidě, ale taky by z nich mohl vytřískat duši holýma rukama. Dalším hereckým esem je tu Nick Nolte, u kterého opravdu doufám v onoho Oscara. Už dlouho si ho zaslouží. Abych neskončil jen u pánů, mile překvapila (a u mě si i vyžehlila průšvih v podobě účinkování v Jak jsem potkal vaši matku / 2005) Jennifer Morrioson, jež hraje Brendonovu ženu. Herecké obsazení prostě nemá chybu.
Co mě na snímku rušilo byla kamera. Ve většině bojových a klíčových scén totiž snímá moc blízko a je hodně roztřesená, díky čemuž často není jasné, kdo komu dal ránu. Další chybou (v rámci propagace) je stavba traileru. Ano chápu, že jde o příběh natočený podle skutečné události a nejde tedy nic považovat za spoiler, ale divákům neznalým zápasů tohoto typu bere možnost překvapení. Celou dobu vlastně víte, co se stane a jak to dopadne, jen nevíte, jak přesně se to režisér rozhodne natočit. Všem, kdo neví, oč všechno ve filmu jde, proto doporučuji, aby se nekoukali na trailer.

Ukázka z filmu:

Ještě jedna věc, která rozhodně stojí za zmínku, je soundtrack. O‘Connorův vrchní skladatel Mark Isham stvořil pozoruhodnou kombinaci klasické a hrubé muziky, jež rozproudí krev v žilách vždy, když se to hodí.
Já osobně dávám pořád přednost rok starému Fighterovi, ale Warrior si shlédnutí, či rovnou (pokud se čeští distributoři vzpamatují) návštěvu kina určitě zaslouží. Jde jednoznačně o jeden z nejlepších filmů nejen tohoto roku.
Hodnocení: 95%