Recenze: Kocour v botách

Recenze: Kocour v botách
Kocour v botách | BontonFilm
Kocour v botách
Kocour v botách | BontonFilm
Potenciál je u této kočkovité postavy velký, vyjma ústředního zlobra asi největší z celé shrekovské ságy, nicméně lidem z DreamWorks jako by došel dech. Přitom jde o relativně slibný námět. Kocour v botách (2011) je spin-offem a zároveň prequelem, což znamená, že se v čase vrátíme před události prvního Shreka a hlavním hrdinou bude starý známý El gato čili pohádková postava Kocoura v botách stylizovaná do španělského desperáta s hlasem Antonia Banderase.

Trailer:

Kocour se stal psancem po nepříjemném incidentu, do něhož ho před lety namočil Valda Cvalda (Zach Galifianakis), s kterým vyrůstal v sirotčinci v San Ricardu. Právě odtamtud byly peníze, za jejichž krádež je na Kocourovu hlavu vypsána odměna. Ten se teď po letech opět setkává s Valdou (tedy další pohádkovou postavou známější spíše pod svým anglickým jménem Humpty Dumpty) a spolu s ním přichází na scénu i krásná kočičí zlodějka Čiči (Salma Hayek). Valda chce po Kocourovi jediné - aby jemu a Čiči pomohl získat zlaté vejce z pohádky o Jackovi a kouzelných fazolích.
Kocour v botách
Kocour v botách | BontonFilm
K tomu pochopitelně potřebují ještě tyto fazole a o ty musejí připravit samotného Jacka (a jeho partnerku Jill – vykresleni jako párek nelítostných banditů, dabováni Billy Bob Thorntonem a Amy Sedaris). Kocour však navíc neví, zda může Valdovi anebo Čiči vůbec věřit.
Kocour v botách
Kocour v botách | BontonFilm
Nejlepší vtipy Kocoura v botách jsou stejně jako dříve ve Shrekovi pochopitelně postaveny na tom, že pohádkové postavy se nechovají pohádkově. Víceméně to stále funguje a nezapomenutelné jsou hlášky typu: „Jde po mně pasáček, dlužím mu prachy.“ Avšak je potřeba si uvědomit, že podobný koncept už tu byl tolikrát a pouze na něm už film postavit nelze. Zde je onen pověstný kámen úrazu, jelikož tvůrci nezvládli přijít s náležitě originálním příběhem či alespoň gagy a mimo variace na shrekovskou „pohádku naruby“ vlastně nepřinášejí nic nového. To neznamená, že by šlo o nekoukatelný film, nicméně zvykli jsme si od DreamWorks vídat něco lepšího, než jsou tuctové animáky.
Kocour v botách
| BontonFilm
Kocour v botách je totiž čirým průměrem. Snahy o zasazení pohádkových postav do žánrové škatulky jakéhosi novodobého westernu ve stylu Rodriguezova Desperada (1995) se nedaří ani zdaleka tak dobře, jako zvládl westernovou atmosféru zachytit konkurenční Rango (2011). Nabízející se možnost udělat z krádeže zlatého vejce „zlodějský“ film à la Dannyho parťáci (2001) byla úplně ignorována.

Film o filmu:

Musím však ocenit, že i přes některé infantilnější vtipy jde stále o animák pro celou rodinu, točený s odpovídajícím rozpočtem a tedy vizuálně na výši. Avšak svým způsobem je Kocour v botách také smutným důkazem toho, jakou cestou se DreamWorks možná chce do budoucna vydat a sice že bude akorát servírovat madagaskarské tučňáky a shreky na sto různých způsobů, bez pokusů o nového „hrdinu dětských srdcí“. Bez rizika. Bez invence.
Hodnocení: 65%