Recenze: Mistrovský plán

Recenze: Mistrovský plán
Mistrovský plán | 2011 Universal Studios
K málokomu v současném Hollywoodu cítím podobnou nenávist jako k Brettu Ratnerovi (Červený drak / 2002, všechny Křižovatky smrti / 1998 / 2001 / 2007, X-Men: Poslední vzdor / 2006). Jeho filmy jsou pro mě esencí nezajímavosti, protože i když často stojí spoustu peněz a hrají v nich schopní herci, téměř ničím mě neoslovují a přitom nejsou tak blbé, abych se mohl jejich blbostí bavit. Mistrovský plán v tomto trendu úspěšně pokračuje.

Trailer:

Zajímavé je herecké složení, kde kromě A-hvězdy Bena Stillera (je snad ještě pořád A-hvězda, nebo jsem něco zaspal?) najdeme tyto lidi:

    Eddie Murphy (kdysi slavný komik)
    Alan Alda (kdysi slavný M*A*S*H / 1972)
    Matthew Broderick (kdysi slavný Matthew Broderick)
    Téa Leoniová (před pár lety sex symbol)
    Gabourey Sidibeová (před pár lety oceňovaná titulní role ve filmu Precious / 2009)
    Judd Hirsch (kdysi úspěšný televizní komik)
    Michael Peña (alias "ten hispánec ve vedlejších rolích, jehož jméno si nepamatujete a neumíte napsat na české klávesnici")
    Casey Affleck (bratr Bena Afflecka, před pár lety vyzdvihovaný jako vycházející hvězda)
I když z toho automaticky nevyplývá nic ohledně jejich hereckých kvalit, skoro to vypadá, jako kdyby byli záměrně obsazeni hlavně herci, kteří dnes mají problémy sehnat aspoň trochu slušnou roli.
Někteří z nich se docela snaží, ale většinu humoru zabíjí Rattnerova nudná, nenápaditá a polopatická režie.

Film o filmu:

Scénář rozhodně není nějaké vrcholné dílo (ústřední zápletka je ve všech ohledech nesmyslná, aniž by tato nesmyslnost byla aspoň vyvážena zajímavými zvraty), ale dokážu si představit, že by z ní třeba Steven Soderbergh dokázal s tímto ansámblem vykřesat 90 minut odlehčené nenáročné zábavy. To se ovšem nestalo a Mistrovský plán má k Dannyho parťákům (2001) velmi daleko (a mimochodem má velmi daleko i k Dannyho parťákům 2 /2004 nebo 3 / 2007).
Vpodstatě jsem po předchozích zkušenostech přesně něco takového čekal a bohužel jsem se nemýlil.
Hodnocení: 40%