Slavné propadáky: Žoldák – Legie zkázy byl hodně nepovedený návrat do světa Blade Runnera

Slavné propadáky: Žoldák – Legie zkázy byl hodně nepovedený návrat do světa Blade Runnera
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Kurt Russell
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
V druhé polovině 90. let měl režisér Paul W.S. Anderson u diváků smíšenou pověst. Na jedné straně šlo o autora, který dokázal prolomit smůlu herních adaptací (nečekaný hit Mortal Kombat), na té druhé se postaral o jeden z nejvýraznějších průšvihů britské filmové scény (megapropadák Horizont události). Anderson potřeboval sázku na jistotu. A tak se spojil se scenáristou Davidem Webbem Peoplesem.
Peoples byl opravdová kapacita. Na kontě měl ceněných 12 opic, oscarové Nesmiřitelné a spolupráci na kultovním Blade Runnerovi. K poslednímu jmenovanému se rozhodl lehce vrátit filmem The Base. Nemělo jít o přímé pokračování, ale takzvaný sidequel, neboli příběh odehrávající se ve stejném vesmíru jako Blade Runner, ale věnující se novým postavám a tématům.

Šeptanda o blížící se klasice

Jason Scott Lee, Kurt Russell
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Není se čemu divit, že mezi fanoušky zavládlo nadšení. Horizont události byl sice z finančního hlediska pohromou, s Mortal Kombatem ho však pojila silná vizuální stránka. A ta atmosféra! Andersonovo spojení s Peoplesem proto působilo nadějně. Jeden dodá do nejmenšího detailu promyšlený scénář, ten druhý se postará o údernou formu. Jednoduchá rovnice. V hlavní roli se navíc počítalo s Keanu Reevesem, jenž byl zrovna na akčním výsluní díky Nebezpečné rychlosti a studio na snímek vyhradilo solidních 60 milionů dolarů. Hitu teoreticky nic nestálo v cestě...

Trailer:

... krom samotných tvůrců filmu. Když dal Reeves projektu vale, převzal hlavní roli Kurt Russell. Dostal za ni 20 milionů a rázem byla třetina rozpočtu pryč. Snímek byl přejmenován na Soldier (u nás Žoldák: Legie zkázy) a následné natáčení se vyhnulo mediálním skandálům. Snad jen Russell, který svou fyzičku trénoval 18 měsíců, se zavděčil bulváru, když si hned čtvrtý natáčecí den zlomil levý kotník a desátý den k tomu přidal i pravý nárt.

Namísto kultu filmový odpad

Žoldák: Legie zkázy
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Opravdové problémy vyvstaly až s blížící se premiérou. Recenze na film nebyly jen špatné. Šlo o hotové zděšení. Spojitost s Blade Runnerem se omezila na zmínku o bitvě u Tannhauserovy brány a policejní vznášedlo povalující se mezi troskami na planetě, vysportovaný Russell předváděl nejtopornější výkon v dějinách Hollywoodu (na plátně je 85% času, během toho pronese 104 slov a celý film si vystačí s jediným tupým pohledem před sebe) a zklamáním byla i výprava, jež vypadala o několik tříd hůře, než co bylo u Andersona zvykem. Nikdy dříve ani později nevypadal Andersonův film tak lacině.
Kurt Russell
Žoldák: Legie zkázy | Warner Bros.
Těžko říct, co se během natáčení dělo za zvěrstva, ale ani dodatečné přepisování jindy zkušeného Tonyho Gilroye (Bourneova série) pohromu nezvrátilo. Žoldák: Legie zkázy byl jedním z nejhůře hodnocených titulů roku, stal se filmem s nejvyšším rozpočtem, který šel kdy v Anglii rovnou na video a Russell se později nechal slyšet, že z natáčení neodešel pouze kvůli štědrému platu. Diváci se cítili ochuzeni i proto, že trailer k filmu (viz výše) nasliboval bitvu 20 až 30 vesmírných lodí, ale tato scéna ve filmu chybí. Šlo zřejmě o pouhý marketingový tah studia.
Žoldák: Legie zkázy vydělal mizivých 15 milionů dolarů, čímž se zapsal mezi nejprůšvihovější projekty historie. Když se k tomu připočtou ztráty Horizontu události, je vlastně až s podivem, že se Anderson dokázal v branži udržet.