Víme, o čem bude Taken 2

Víme, o čem bude Taken 2
96 hodin | Twentieth Century Fox
Liam Neeson
| Twentieth Century Fox
Připomeňme si, o čem bylo původní Taken aka 96 hodin. Liamu Neesenovi unesli v Paříži dceru, což byla chyba. Neeson urychleně přijel, koho mohl, toho zastřelil (případně mu aspoň brutálními chvaty zlámal končetiny) a dceru zachránil. Pokud něco na původním filmu moc nefungovalo, byla to dcera v podání Maggie Grace, ale to nevadilo. Na plátně si pobyla jen několik málo minut. Zbytek filmu se soustředil na charismatického Neesona, který se 96 hodinami zapsal do srdcí fanoušků akčního žánru.
Famke Janssen, Maggie Grace
Famke Jannsen (vlevo) a Maggie Grace (vpravo) | Twentieth Century Fox
Když se objevily zvěsti, že si ve dvojce krom Neesona opět zahraje i Grace, zavládly obavy, zda se nebude jen opakovat schéma "dcera v nebezpečí" z jedničky. Scenáristé Robert Mark Kamen a Luc Besson zvolili úplně jiný směr. Naštvaný Murad (zahraje si ho Rade Serbedzija), otec únosce z prvního dílu, chce pomstu za mrtvého syna. Unese proto Bryana Millse (Neeson), který mu syna zabil, i jeho ženu (Famke Janssen) a tentokrát bude na dceři (Grace), aby své milované rodiče zachránila.
Liam Neeson
96 hodin | Twentieth Century Fox
Nemůžu si pomoct, ale v historii blbých nápadů je nástřel pro Taken 2 hodně vysoko a pokud v tom není nějaká extra finta, máme jasného kandidáta mezi nejhorší pokračování všech doby. Nevím, na co Kamen s Bessonem při psaní scénáře mysleli, ale Neeson je ten důvod, proč milujeme 96 hodin. Bez něj by film byl poloviční. Jestli bude ve dvojce opravdu tahounem dcera, nevidím důvod, proč se o film dál zajímat.
Abych tu bolest ještě trochu přiživil, připomenu, že režíruje Olivier Megaton (Kurýr 3, Colombiana). Mno, doufejme v zázrak. Nic menšího tu nepomůže.
Taken 2 vstoupí do amerických kin 5. října 2012.
P.S. Upřímně, za tuhle "podpásovku" bych nejradši zlomil Bessonovi ruku.
Víte že?...
... Neesona trénoval bývalý voják SAS? Bojové umění, které Neeson v jedničce používá, je z větší části filipínské Kali s prvky Jeet Kune Do (to mimo jiné používal i Bruce Lee).