Perfect Days - česká komedie s britským humorem a francouzskou elegancí

Perfect Days - česká komedie s britským humorem a francouzskou elegancí
Richard (Ondřej Sokol) je homosexuál a nestydí se za to.
Atraktivní a bohatá, ale čím dál starší a bez chlapa
perfect-days-ceska-komedie-s-britskym-humorem-a-francouzskou-eleganci-8
Romantika v Paříži? Nenechte se zmást!
Není větší romantiky než vánoční Paříž. Eiffelka, Champs Elysées, girlandy neonů, parníky na Seině, luxusní hotel, svůdné prádlo a jen vy a on. Jenže... On chce být jen kamarád! A podobné facky osudu se na Eriku (Ivana Chýlková) valí v následujících dnech v rychlém sledu jedna za druhou. Manžel (Bohumil Klepl), ke kterému se po letech odloučení rozhodla přece jen vrátit, si našel dvaadvacítku a čeká s ní miminko, nevyzpytatelná matka (Zuzana Kronerová) jí do práce pošle jako dárek striptéra, kterého jí ovšem obratem přebere Eričin nejlepší kamarád Richard (Ondřej Sokol), zatímco znovunalezený syn (Vojtěch Kotek) její nejlepší kamarádky (Zuzana Bydžovská) by si říct dal! Erice je čtyřiačtyřicet, má luxusní byt, prosperující podnik, vlastní kadeřnickou show v televizi a intenzivní pocit, že život k lepšímu jí může obrátit jedině - dítě! Jenže kde ho vzít a nekrást?
perfect-days-ceska-komedie-s-britskym-humorem-a-francouzskou-eleganci-1
Richard (Ondřej Sokol) je homosexuál a nestydí se za to.
"Dva roky jsem žila Lidicemi, potřebovala jsem změnu," odpovídá se smíchem scenáristka a režisérka Alice Nellis na otázku, proč zrovna romantická komedie. Režie Lidic se musela loni na jaře kvůli těžké nemoci doslova pár měsíců před první klapkou vzdát, proto jen co se uzdravila, vzala za vděk myšlenkou producenta Biermanna převést na plátno perlivě vtipnou a přitom velmi chytrou divadelní hru Perfect Days skotské autorky Liz Lochheadové. "Je to zhruba pětašedesátiletá tvrdá žena z Glasgow, co miluje whisku, na ostrovech je neobyčejně úspěšná, ale moc celovečerních filmů na svém kontě nemá," říká Biermann. Filmová práva na Perfect Days čtyři roky vlastnila BBC, ale nakonec nesebrala odvahu ji natočit.
Striptýz Vojty Kotka!
Zuzana Bydžovská, Ivana Chýlková
Perfect Days - I ženy mají své dny | BontonFilm
Alice Nellis tu odvahu měla. Snad proto že hru velmi důkladně zná, neboť ji v roce 2003 inscenovala a sedm sezón pravidelně vídala na prknech pražského Divadla Na Zábradlí. Z původního obsazení ale ve filmu nezůstal kámen na kameni. "Pokud něco hrajete sedm let, máte v sobě každou repliku vytesanou jako do kamene a já jsem nechtěla žádnou archeologii, já si to celé chtěla znova užít," vysvětluje Alice Nellis a přidává ještě jeden důvod, "navíc se nám za tu dobu představitelé jednotlivých rolí dostali věkově trochu jinam, takže změna byla nutná i proto." Zatímco o Ivaně Chýlkové i představitelech dalších rolí měla jasno prakticky hned, hodně se natrápila s hledáním Eričina (potenciálního) mladého milence.
perfect-days-ceska-komedie-s-britskym-humorem-a-francouzskou-eleganci-3
Manželka (Ivana Chýlková), manžel (Bohumil Klepl) a jeho těhotná milenka (Martha Isssová).
"Potřebovala jsem někoho hodně mladého, aby bylo jasné, že takový vztah nemá budoucnost, a zároveň někoho, komu budou diváci věřit, že s ním může něco mít," říká Alice Nellis. Nakonec ideálního představitele našla ve Vojtěchu Kotkovi. Ten byl na jednu stranu rád, že konečně před kamerou hraje něco jiného než rozjíveného teenagera, na druhou stranu se bál své vůbec nejtěžší scény - striptýzu. "Nejdřív jsem si říkal, že než se bude natáčet, svoje tělo nějak dotáhnu do prezentovatelné podoby, ale to jsem jaksi nestihl, takže nezbylo než se daný den ráno podívat do zrcadla a smířit se s tím, že to co právě vidím, bude zvěčněno na filmovém plátně," směje se Kotek a Alice Nellis výsledek kvituje víc než s povděkem, protože jestli se něčeho bála, pak právě posilovny. "Vojta na mě v té scéně působí chlapsky a velmi přesvědčivě," říká Nellis. "Víte, když se muž hodně zajímá o to, jak vypadá, tak mě už vůbec nezajímá," směje se.
perfect-days-ceska-komedie-s-britskym-humorem-a-francouzskou-eleganci-2
Maminka (Zuzana Kronerová), neřízená střela plná dobrých úmyslů.
Scény, v níž Vojta Kotek svádí Ivanu Chýlkovou, prý byly vůbec pro oba herce hodně adrenalinové. Ivana Chýlková režisérku prosila, aby kostymérky Vojtu oblékaly co nejvíc do košil, protože v tričku jí připomíná vlastního syna, a Vojta Kotek naopak za režisérkou chodil s tím, aby při společných scénách Ivanku točili pokud možno z kopce, protože nechce být celý film o hlavu menší než ona.
Starší matky, sebevědomí homosexuálové i osamělí boháči
Vrstva lidí, která si myslela, že bohatství automaticky zaručuje štěstí, umělé oplodnění, mateřství pětačtyřicetiletých matek, homosexualita.. to všechno jsou podle režisérky Nellis aktuální témata, na která by diváci měli slyšet. Přesvědčit se o tom můžete sami v kinech od 3. listopadu.