Petr Marek: "Rozhovor píšu nahý v dřepu…"

Petr Marek: "Rozhovor píšu nahý v dřepu…"
Váš nejnovější film Nic proti ničemu byl uveden na Mezinárodním Filmovém Festivalu Karlovy Vary, provázejí jej pozitivní recenze. Čekal jste to? Netrápí Vás, že se o Vaši práci začal více zajímat mainstream?
Nečekal. A netrápilo by mě to, kdyby to byla pravda. Myslím, že v reálu se zatím nic takového neděje. To by se mě nemohla Jolka Krásná v televizi opakovaně během rozhovoru ptát, proč raději nedělám hudbu, když ve filmu jsem neúspěšný a nejde mi to.
Snímek Nic proti ničemu je věnován Paulu McCartneymu a Mirce Spáčilové, české filmové kritičce. Jak si to máme vykládat?
Oba pro mě představují určitý pohled na konformitu, vlastně na pop a právě ten mainstream. Takové to "nic proti ničemu". Spáčilová je strážce konformity a hlídač diváckých peněženek, aby náhodou lidi neutratili za shlédnutí něčeho, co ještě předtím neviděli. A McCartney je pro mě pozitivní verze téhož. On svou hudbu pro všechny dělá opravdu dobře.
Nic proti ničemu pojednává o občanských iniciativách, éře virtuálních vztahů a vícero lidských identit. Kde se cítíte nejpřirozeněji Vy? Na FAMU jako vedoucí dílny, se skupinou Midi Lidi, na divadle nebo v roli režiséra?
Všude. Jinak bych tam nebyl. Na místech, kde se přirozeně necítím, se snažím nevyskytovat.

Trailer k filmu Nic proti ničemu

Ve Vašich filmech hraje důležitou roli humor, nadsázka, vícero rovin výkladů. Je humor v dnešní době, kdy se vše relativizuje, lékem?
"Nízké" je stejně tak filozofické jako "vysoké". Jde jen o použití. A je jen málo situací v našem životě, v nichž by se humor nevyskytoval, ať ve formě absurdity, grotesky nebo prostě gagu. Tenhle rozhovor o filozofické rovině humoru píšu nahý v dřepu na židličce v bytě svých známých. Myslím, že to splňuje všechny parametry.
Jaký film byste doporučil našim čtenářům?
Z české současnosti cokoli od Roberta Sedláčka. Z české minulosti Ovoce stromů rajských jíme Chytilové; Jméno kódu: Rubín Jana Němce; Pojďte pane, budeme si hrát Břetislava Pojara a Miroslava Štěpánka; Ja milujem, ty miluješ Dušana Hanáka; Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý Juraje Jakubiska.  Ze světové historie film Nová vlna od Jean-Luca Godarda, Ježek v mlze Jurije Norštejna, cokoli od Alaina Resnaise, Jacquesa Rivetta a Jacquesa Tatiho.