Alois Nebel českým kandidátem na Oscara!

Alois Nebel českým kandidátem na Oscara!
Osamělého mstitele hraje ve filmu Karel Roden.
Necelých dvě stě členů ČFTA vybíralo mezi 38 hranými a dokumentárními snímky, které měly premiéru od 1. října 2010 do 30. září 2011. Aspoň jeden bod získalo dvacet jedna z nich, nicméně o vítězi se rozhodovalo de facto pouze mezi touto šesticí snímků (v abecedním pořadí): Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka, Habermannův mlýn režiséra Juraja Herze, Lidice režiséra Petra Nikolaeva, Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana, Odcházení režiséra Václava Havla a Přežít svůj život režiséra Jana Švankmajera.
alois-nebel-ceskym-kandidatem-na-oscara-1
Osamělého mstitele hraje ve filmu Karel Roden.
"Hlasování je složitější v tom, že režiséři a producenti oněch osmatřiceti snímků, které byly ve výběru, nemohou hlasovat," upozorňuje výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler na fakt, že se Akademie snaží eliminovat, aby tvůrci hlasovali sami pro sebe. "Výsledky potvrzují, že vkus akademiků je velmi pestrý, každý měl svého favorita, ale názor akademiků nakonec určil za vítěze Aloise Nebela. Minimálně po výtvarné stránce jde o zcela výjimečný film a já osobně bych mu moc přál, aby se mu ve světě vedlo aspoň tak dobře jako izraelsko-německému snímku Valčík s Bašírem, který vznikal obdobnou metodou rotoskopingu jako právě Alois Nebel," říká Petr Vachler a naráží tím na fakt, že Valčík s Bašírem získal nejen nominaci na Oscara, ale i Evropskou filmovou cenu, francouzského Césara a celou řadu dalších prestižních cen.
alois-nebel-ceskym-kandidatem-na-oscara-2
Příběh hledání sebe sama i jedné pomsty se odehrává od podzimu 1989 do jara 1990.
Producent Aloise Nebela Pavel Strnad myslí ještě výš. "Doufám, že Aloisi Nebelovi se na Oscarech povede stejně dobře jako Ostře sledovaným vlakům, když už máme v tom filmu nádraží, vlaky a Václava Neckáře," směje se Strnad. Menzelův snímek v roce 1968 Oscara získal.
alois-nebel-ceskym-kandidatem-na-oscara-3
Místo děje - nádraží Bílý Potok v Jeseníkách.
Připomeňme, že westernově laděné černobílé drama ze zapadlého nádraží Bílý Potok kdesi v Jeseníkách se inspirovalo stejnojmenným komiksem Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka z 90. let. Snímek samotný vznikal dlouhých pět let a původní šedesátimilionový rozpočet byl o dvacet milionů překročen. Na jaře 2009 se snímek natočil s herci, kteří měli na tváři zvýrazněné vrásky, a potom se dva roky překresloval do animované podoby.
Nominace na Oscara budou vyhlášeny 24. ledna 2012, vítěze se dozvíme 26. února 2012 na slavnostním galavečeru, jehož průvodcem bude Eddie Murphy.
České výroční filmové ceny se budou udělovat 3. března 2012.  Zdá se, že Alois Nebel, Lidice a Odcházení budou patřit mezi hlavní favority na udílení Českých lvů, řada premiér ale ještě do konce roku zbývá a některé tituly by měly být podle prvních ohlasů víc než dobré, například Rodina je základ státu, Nic proti ničemu či Vendeta.