Přehlížené pecky: Dálnice 60 - zapomenutý klenot od tvůrce Návratu do budoucnosti

Přehlížené pecky: Dálnice 60 - zapomenutý klenot od tvůrce Návratu do budoucnosti
Dálnice 60 | Samuel Goldwyn Films LLC
Gary Oldman, Amy Smart, Chris Cooper, James Marsden
O čem to je? Neil Oliver (James Marsden) je na rozcestí. Rád by se živil uměním, ale neví, jestli je dost dobrý. Má oddanou a milující přítelkyni, je však pouhou reakcí na tu předchozí, která byla úplně jiná. Má starostlivého otce, který si však do syna promítá vlastní vášně, místo toho aby naslouchal těm jeho. Neil má proto přání - najít odpověď. Na co? Na svůj život. A ke svému štěstí potká tajemného O. W. Granta (Gary Oldman), který lidem jejich přání plní. Člověk však musí být opatrný, protože pokud se svým přáním nakládá neobratně, může se mu životní sen lehce stát doživotním vězením.

Trailer:

5 důvodů, proč Dálnici 60 vidět:

James Marsden
James Marsden | Samuel Goldwyn Films LLC
1) Nepředvídatelnost. Gale se v Návratech do budoucnosti vyprofiloval jako autor, jehož myšlení se sice drží „základních dějových postupů“, ale vždy dokáže včas uhnout a najít ve vytěženém místě originální prvek. Dálnice 60 tuto schopnost potvrzuje. Pokaždé, když si budete myslet, že už máte schéma filmu přečtené, překvapí vás nějaká další bláznivá lokace. Gale je v tomhle opravdu mistr.
prehlizene-pecky-dalnice-60-8
2) Famózní obsazení. Že má Gale v Hollywoodu určité jméno (přestože ho široká veřejnost nezná) potvrzuje ohromný zástup hvězd, které se jeho filmu upsaly. Gary Oldman, Kurt Russell, Christopher Lloyd, Chris Cooper, Amy Smart, James Marsden a (v té době již značně nemocný) Michael J. Fox.
Kurt Russell
| Samuel Goldwyn Films LLC
3) Města šílenců. Svět Dálnice 60 se odehrává v jakési alternativní realitě. Nebo jinak, přesnější je využít přímou citaci z filmu: "V telefonním seznamu také nejsou všechna čísla. Proč by tedy musela být na mapě všechna města?". Dálnice 60 zavede Neila do nezvyklých měst (drogy legálním základem ekonomiky, město skládající se pouze z právníků). Máte pocit, že žijete v bizarní metropoli? Připravte se na to, že vás Gale svou vizí reality hravě převálcuje.
prehlizene-pecky-dalnice-60-7
4) O. W. Grant. Padne to již v úvodu filmu: V legendách všech velkých kultur se vyskytuje postava, která plní přání. Kromě amerických. Irové mají skřítky, Arabové džiny, Čínani draky a opice, Evropani lesní víly a duchy. Ale kdo plní přání Američanům? „Satan?“, ptá se jedna z postav? Kdepak. Chlapík s červeným motýlkem a dýmkou ve tvaru opičí lebky, co si říká O. W. Grant. A nečekejte žádného ťulpase. Willy plní přání podle svého, takže když chce třeba chlápek každý den sex s krásnou holkou dle svého výběru bez rizika otěhotnění, splní se mu to v podobě denního balíčku s pornočasopisem a krabicí ubrousků.
Amy Smart, James Marsden
| Samuel Goldwyn Films LLC
5) Sny stojí za risk. Vždycky je fajn, když film nenásilnou a zároveň inspirující formou připomene, že žijeme jen jednou a není proto na škodu jít za svými sny. Po shlédnutí Dálnice 60 ve vás bude ten pocit zatraceně silně rezonovat. Něco takového je vždycky fajn, když se filmu povede.
prehlizene-pecky-dalnice-60-10
Neil hledá odpověď... a dostane kouli
Prošumění Dálnice 60 lze považovat za nepochopitelný rozmar vesmíru. Všeobecně dobře hodnocená a navíc hvězdně obsazená komedie to svého času nedotáhla ani do kin. Díky tomu ji znají jen opravdoví filmoví nadšenci, kteří koncem devadesátých let vymetli ve videopůjčovnách každý kout. Pokud mezi ně nepatříte (což je, přiznejme si to, ta větší pravděpodobnost), určitě to napravte a na mistrovskou Dálnici 60 se podívejte. Přání za 90%.