Svět ho chválí, teď se konečně představí doma - Dům

Svět ho chválí, teď se konečně představí doma - Dům
Tvůrčí tým při práci.
Na hromadu superlativů je hned nutno přihodit i herecké obsazení. Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká, Ester Geislerová a Judit Bárdos jsou hvězdy, které narozdíl od některých nebodají ostře do očí, ale o to příjemněji zahřejí. Krobot se koneckonců už dá považovat za štamgasta červených koberců (Cannes, Benátky) a ač v Čechách působí poměrně nenápadně, o to víc dokáže rozvířit filmařské vody v zahraničí.
Podobně se dá charakterizovat i celý film, který stihl obrazit nespočet festivalů, včetně Cannes a Berlinale, aniž by doma vzbudil větší pozorno
svet-ho-chvali-ted-se-konecne-predstavi-doma-dum-3
Práce na domě pro dceru: pro někoho uspokojení, pro jiné peklo.
st. Příběh se točí kolem umanutého otce Imricha (Krobot), který staví dům snů pro svou dospívající dceru Evu (Bárdos). To, co je pro jednoho završením nesplněných ambicí a plánů do života, je pro druhého zlatou klíckou. Eva šetří úspory, aby mohla po maturitě z rodného hnízda vylétnout a začít žít po svém z dosahu otcových názorů a vrtochů. Na parcele totiž stojí ještě další nedostavěný, chátrající dům kdysi určený pro Evinu starší sestru, která odmítla jít po vyšlapané cestě, za což ji Imrich ze svého života definitivně vymazal. Jeho mladší dcera se tak potají stýká se zbytkem rodiny a vydělává peníze stranou. Když naváže vztah se ženatým mužem, síť tajemství a výmluv se začne nenávratně trhat.
„Dům je příběh o tom, že v životě často chceme dávat dary z lásky a nejsme si přitom schopni uvědomit a připustit možné následky svých činů. To pak může vést k rodinným tragédiím a generačním střetům," uvedla režisérka a scénáristka filmu, Zuzan
svet-ho-chvali-ted-se-konecne-predstavi-doma-dum-2
Judit Bárdos, představitelka prchající Evy.
a Liová. „Podstatným rysem filmu je, že herci v něm vlastně ani nehrají, ale spíše existují, což je pro tento snímek naprosto nezbytné. To bylo nakonec i jedno hlavních kritérií při výběru hereckého obsazení,“ dodala k filmu Liová. 
Scénář k filmu vyhrál už v roce 2007 Cenu Krzysztofa Kieslowského  na mezinárodní scénáristické soutěži ScripTeast na festivalu v Cannes, letos byl na Berlinale uveden v sekci Forum určené pro debutující evropské filmaře a ochutnávkou pro české publikum bylo i letošní zařazení do výběru prestižního časopisu Variety v Karlových Varech. Plné porce se České republice dostane 20. října 2011, na kdy je naplánována distribuční premiéra.