Českým kandidátem na Evropské filmové ceny jsou Lidice a Přežít svůj život

Českým kandidátem na Evropské filmové ceny jsou Lidice a Přežít svůj život
Petr Nikolaev byl v nelehké pozici. Doslova na poslední chvíli přebíral projekt, který kompletně připravoval někdo jiný.
Karel Roden
Lidice - jeden z nejambicióznějších a nejdražších českých filmů roku 2011. V jedné z hlavních rolí Karel Roden.
Velmi úspěšný film Lidice, který vstoupil do kin začátkem června, byl vybrán Radou EFA spolu s dalšími 39 evropskými filmy do 24. ročníku soutěže Evropských filmových cen (The 24th European Film Awards, evropská obdoba Oscarů). "Pro nás je to opravdu velký úspěch," raduje se producent filmu Adam Dvořák. "Samozřejmě bychom byli šťastní, kdybychom se dočkali nějakého ocenění během slavnostního vyhlášení vítězů začátkem prosince v Berlíně, ale už jen fakt, že Lidice vybrali je obrovský úspěch sám o sobě".
Výjimečnost Lidic potvrzuje i další zájem ze zahraničí. Aktuálně je v Izraeli, kde se po promítnutí filmu vedou diskuze tvůrců s diváky. Adam Dvořák říká: "M áme super odezvy, úžasní lidé - všechny generace, kteří po projekci tleskají, sedí s námi v kinech a ptají se. Diskuze nikdy netrvala méně než hodinu, máme skvělé ohlasy a máme radost."
Lidice
Petr Nikolaev byl v nelehké pozici. Doslova na poslední chvíli přebíral projekt, který kompletně připravoval někdo jiný.
Lidice byly prezentovány v rámci druhého ročníku Týdne českých filmů v Izraeli (21.8.-8.9.2011), který pořádalo České centrum Tel Aviv ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Izraeli a Israel Cinematheques. Filmová přehlídka odstartovala slavnostním večerem a exkluzivním uvedením filmu Lidice v Tel Aviv Cinematheque 22.srpna za osobní účasti jeho tvůrců - Adama Dvořáka, Davida Raucha a jednoho z autorů filmové hudby Jamese Harriese. Přehlídka proběhla současně v Jeruzalémě a Haifě, na začátku září přebralo štafetu město Sderot, které se nachází na jednom z nejohroženějších míst v Izraeli.
Celkem proběhlo více jak 30 projekcí po celé Izraeli. Ředitel Českého centra v Tel Avivu David Stecher říká: "Jsem rád, že za krátkou dobu našeho působení v Izraeli se nám podařilo založit každoroční tradici prezentace toho nejzajímavějšího z české kinematografie uplynulých let. O to více mě těší, že letos exkluzivně přinášíme film Lidice, jehož prostřednictvím můžeme izraelskému publiku přiblížit historii událostí a tragédii, která následovala po hrdinském činu československých parašutistů."

Slavnostní premiéru měly Lidice 31.5.2011, distribuční 2.6.2011.
Snímek Přežít svůj život získal Českého lva za nejlepší výtvarný počin, ale zda-li tento klubový snímek stačí na evropské velkofilmy, zůstává v rukou evropských akademiků. Režisér Jan Švankmajer v surrealistickým filmu obsadil do hlavní role Václava Helšuse,  plešatého ženáče, který je až nápadně podobný právě Janu Švankmajerovi. Ten se ve snu zamiluje do krásné mladé dívky v červeném (Klára Issová). Okouzlen nečekaným, fascinován tajemným svéhlavě trvá na svém "vztahu" a odmítá se vrátit zpátky do života. Film měl sedmiminuotvý aplaus  na festivalu v Benátkách a dobré kritiky v Anglii, kde jej recenzenti označili za "svůdnou bestii". 

Distribuční premiéru měl film Přežít svůj život  4.11.2010.
Konkurenci ale mají čeští kandidáti přetěžkou, mj. komedii režiséra Nanniho Morettiho Habemus Papam o papeži, který se zalekne odpovědnosti svého úřadu, sociální pohádku Aki Kaurismäkiho Le Havre o čističi bot a nezletilém uprchlíkovi z Afriky, strhující novinku bratří Dardennových Kluk na kole o touze po starém životě, držitele čtyř Oscarů včetně toho za nejlepší film, historický snímek Králova řeč, podmanivou úvahu Larse Von Triera o kráse zkázy Melancholia, genderovou výpravu Pedra Almodóvara do nejtemnějších zákoutí lidské mysli Kůže, kterou nosím, obhajobu bisexuality od Toma Tykwera s lakonickým názvem 3 či nekompromisní opus magnum Bély Tarra Turínský kůň.
Evropská filmová cena má zatím jen jednoho českého laureáta, přesněji řečeno laureátku - dokumentaristka Helena Třeštíková se radovala díky snímku René. K nominaci to dotáhli i Ondřej Vetchý s filmem Dům pro dva a Saša Gedeon se scénářem filmu Návrat idiota.
Hlasování členů ČFTA (České filmové a televizní akademie) v druhé polovině září rozhodne, kdo nás bude reprezentovat na Oscarech. Lidice se tímto výběrem stávají i potencionálním favoritem Českých lvů 2011, minimálně pro nominace, ale nepředbíhejme...