Brazilský nářez na Pražském Fresh Film Festu

Brazilský nářez na Pražském Fresh Film Festu
José Padilha
brazilsky-narez-na-prazskem-fresh-film-festu-1
José Padilha
Za zmínku určitě stojí projekce volné trilogie brazilského režiséra José Padilhy. Jeho celovečerní dokument Autobus 174  (2002), opisující případ únosu městské linky autobusu, neschopnosti policie a motivaci únosce, byl v době uvedení do kin senzací a získal 11 různých ocenění na světových přehlídkách. Padilha v něm využívá archivních materiálů, záznamů televizních společností (únosce držel rukojmí v autobusu celé 4 dny) a představuje poprvé elitní jednotku BOPE. Ta se mu stala základem pro další dva filmy, které dnes zná nejen celá Brazílie (jsou komerčně nejúspěšnějšími domácími tituly), ale i filmový svět.
Elitní jednotka
Elitní jednotka | The Weinstein Company
Elitní jednotka (2007) je jediným snímkem trilogie, který se u nás objevil v distribuci (DVD).  Film oceněný mimo jiné i Zlatým medvědem na Berlinale si plátno zaslouží a Fresh Film Festu patří dík, že divákům tuto možnost poskytne. Příběh velitele jednotky, která nastupuje v nechvalně proslulých favelách (čtvrti Ria, kde bují obchod s drogami a dlouhé prsty obchodníků nezřídka mají v hrsti i policii).  Stát se členem jednotky BOPE je asi stejně snadné, jako výcvik nejtvrdších mariňáků a být jejich velitelem přináší tlak z mnoha sfér veskrze zkorumpované společnosti.  Velitel Nascimento (jméno odkazuje na první část trilogie – jmenoval se tak i únosce autobusu) je nekompromisní, tvrdý, ale i on je jen člověkem a to se podepisuje především na lince příběhu související s jeho civilním rodinným životem.
Kombinace tvrdé akce, sugestivnosti vyprávění, autentičnosti a způsobu snímání mělo na diváky mimořádný účinek a nenechalo nikoho chladným.  Dodnes se diváci dělí na odpůrce a sympatizanty režisérovy radikálnosti. Pro jedny je ultrapravičákem ne-li fašistou, pro druhé naopak levicovým intelektuálem.
brazilsky-narez-na-prazskem-fresh-film-festu-3
Elitní jednotka 2
V loňském roce šla do kin (nikoli českých) Elitní jednotka 2 Její podtitul Vnitřní nepřítel napovídá, že se Padilha tematicky posunul do sfér, kde má sociální a společenská disfunkce své kořeny – tj. do politického systému. I tady sledujeme příběh kapitána Nascimenta, který je ovšem po tvrdém zásahu proti vzbouřencům ve věznici převelen na úřad pro bezpečnost. A dostává se tak na dřeň toho, co tolik zaměstnávalo či zaměstnává jednotku BOPE. Pokud máte pocit, že žijete ve zkorumpované zemi, tenhle film vám ukáže, že jsme si ani zdaleka nesáhli na dno.
Film se stal okamžitě komerční peckou a v otevíracím víkendu dokonce rozdrtil i Cameronova Avatara.
Kdy a kde se ten který film Padilhovy trilogie  bude v rámci Fresh Film Festu promítat, se brzy dozvíte na stránkách festivalu – www.freshfilmfest.net.