Recenze: Captain America - První Avenger

Recenze: Captain America - První Avenger
Captain America: První Avenger (2011) | BontonFilm
Chris Evans
Captain America: První Avenger (2011) | BontonFilm
Režie byla svěřena Joemu Johnstonovi pravděpodobně proto, že před mnoha lety natočil moc hezký retro-dobrodružný film Rocketeer a obecně je pokládán za "slušného imitátora Spielberga". A skutečně. Ve svých nejlepších momentech Captain America vzbuzuje dojem, že někdě za nejbližším evropským kopcem v tutéž chvíli právě provádí Indy svou poslední křížovou výpravu nebo něco podobného.
Bohužel, jiné scény se snaží imitovat současné superhrdinské akční bitky, které mají o dost jinou dynamiku a atmosféru než "roztomilé retro", a dost jsem se při nich nudil.

Trailer:

Chris Evans v titulní roli má být "ostřílený supermuž bez bázně a hany", což dokáže zahrát bez problémů, ale jeho postava prostě není příliš zajímavá (respektive přestane být zajímavá když získá supersílu). Á propos: Captain America zřejmě nemá žádné superschopnosti kromě silnějších svalů a hodně odolného štítu, takže mi přišlo trochu komické, že při všech těch přestřelkách nikoho nenapadne například mířit mu na nohy místo do štítu...
Chris Evans, Hayley Atwell
| BontonFilm
Hodně zachraňuje Hugo Weaving jako "Červená lebka" (on a jeho armáda víceméně nahradili Hitlera, který se ve filmu vůbec neobjevuje).
Hodně naopak kazí dabing a skutečnost, že film je zcela zbytečně ve 3D (existuje i 2D verze bez dabingu, kterou jsem neviděl, ale s největší pravděpodobností by se mi líbila o trochu více).
Hodnocení: 60%
P.S: Po závěrečných titulcích je velmi krátký a velmi nepřehledný trailer na Avengers.