LFŠ 2011: Filmovka je základ státu!

LFŠ 2011: Filmovka je základ státu!
Robert Sedláček se sice dočkal v Uherském Hradišti v rámci sekce Visegrád Talent  své zatím nejucelenejší retrospektivy, nic to ale nezměnilo na jeho názoru, že "setkání s diváky nenávidí" a že "diváci by neměli prahnout po bližším poznání tvůrců, protože je v tomhle směru nic dobrého nečeká". Z jeho dokumentární tvorby slavil u diváků zatím největší úspěch brilantní snímek o dělení Československa Tenkrát 2: Šance pro Slovensko (2000) a celovečerní portrét bývalého československého prezidenta V hlavní roli Gustáv Husák (2008). Salvami smíchu a bouřlivých potleskem publikum odměnilo i Sedláčkovu televizní novinku Sráči, která měla být na obrazovkách uvedena až v příštím roce, ale podle nejnovějších informací bychom ji měli vidět už letos na podzim. Jiří Bartoška a Jaroslav Plesl v ní excelují jako dva zkorumpovaní třinečtí policajti. Svou předpremiéru si na filmovce odbyla i road movie Rodina je základ státu, v níž Igor Chmela unese vlastní rodinu, protože má policii v patách. Sál se od začátku do konce výborně bavil, ale producent Radim Procházka ani tak příliš velkou návštěvnost filmu neočekává, ostatně kdo z diváků by se chtěl dívat a platit za svoje vlastní chyby, selhání a omluvy.
Jinak další Sedláčkovy plány jsou víc než zajímavé: 1) S Bolkem Polívkou píšou druhý díl populární komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag, 2) S Bolkem Polívkou, Jiřím Schmitzerem a Jiřím Bartoškou chystá snímek o snech, deziluzích, životních prohrách a zklamáních tří dávných kamarádů, přičemž zdaleka nepůjde jen o jejich osobní, ale i společenský a politický život, 3) S Davidem Novotným, Jiřím Langmajerem, Jaroslavem Pleslem a Igorem Chmelou připravuje snímek Fagus o vztahu umělce a moci. Prostředníkem k takovému vyprávění jim mají být životní osudy hraběte Šporka: "Ti umělci byli geniální a on je používal jako hajzlpapír, což je něco, co funguje napříč dějinami."
Rekordní hodinová debata po filmu a na závěr mohutný potlesk ve stoje! Takovou zkušenost si z filmovky odvezl Josef Abrhám. Řeč byla nejen o snímku Odcházení a jeho (ne)zvláštnostech, ale i o tom, že zatímco divadlo už Josef Abrhám považuje za uzavřenou kapitolu, filmovým výzvám se rozhodně nebrání.
Hlavní sponzoři a podporovatelé Letní filmové školy projevili mimořádnou spokojenost s kvalitou letošní Filmovky, zároveň se ale bojí, aby jim ty nejlepší "organizační mozky" nepřetáhl karlovarský festival. Kdyby tak věděli, že takhle možná funguje svět velkého byznysu, ale svět velké kultury rozhodně ne...
Režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský se opět na chvíli rozdělí. Hřebejk začne točit na podzim podle scénáře Michala Viewegha komedii Svatá čtveřice (objevit by s v ní měli mj. i Hynek Čermák a Luděk Munzar), Petr Jarchovský dolaďuje scénář pro režiséra Viktora Tauše (Sněženky a machři po 25 letech), který by se měl začít točit v lednu 2012.
Smích, ze kterého mrazí. Taková je komedie režiséra Petra Marka Nic proti ničemu. Natočil ji už v letech 2007 a 2008, ale na její dokončení se pro jiné povinnosti dostalo až letos. Před uvedením snímku na filmovce Marek prozradil, že on sám se celkem šestkrát neúspěšně pokoušel dostat na FAMU. "Vždycky mi prý ještě něco scházelo," říká. Dnes jako pedagog FAMU stojí na opačné straně stolu při přijímacích řízeních a situace se opakuje. "Je tam několik lidí, kteří jsou bezpochyby talentovaní, ale pořád jim ještě něco schází, asi to tak prostě má být."
Scenárista a režisér Benjamin Tuček v Hradišti s diváky dlouho debatoval o svém dokumentu Tantra. Ohledně hraného snímku Polski film, který momentálně natáčejí ve Valašském Meziřící (po té se přesouvají do polského Krakova) s kolegy Robertem Geislerem a Markem Najbrtem, prozradil jen to, že to rozhodně není žádný improvizační experiment, u něhož by ráno nevěděli, co ten den vlastně budou točit. "Naopak, scénář má ještě víc stran, než běžný scénář mívá, jestli je tam nějaká improvizace, tak maximálně v dialogu," prozradil Tuček.