Alois Nebel se v Benátkách dostal do hlavního programu!

Alois Nebel se v Benátkách dostal do hlavního programu!
„Jsme velmi poctěni, že se světová premiéra odehraje na festivalu s takovou tradicí, jakou Benátky mají. Po našich předchozích filmech Venkovský učitel a Návrat idiota, jež byly na festivalu v Benátkách uvedeny ve vedlejších sekcích, je Alois Nebel prvním filmem naší producentské společnosti Negativ vybraným přímo do hlavního programu benátského festivalu,“ řekl producent film Pavel Strnad. Uvedení na tomto prestižním festivalu je bezesporu vynikajícím odrazovým můstkem pro mezinárodní distribuci filmu. Světová práva k filmu Alois Nebel již zakoupila německá společnost The Match Factory, jež mimo jiné distribuuje filmy režisérů Toma Tykwera, Akiho Kaurismäkiho a také snímek Strýček Búnmí thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula, který byl loni oceněn Zlatou palmou na filmovém festivalu v Cannes a momentálně dlí na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.
V exkluzivní filmové společnosti
Alois Nebel se v Benátkách ocitne v té nejlepší společnosti. Vedle něj uvede festival v hlavním programu například nový film Stevena Soderbergha, thriller Contagion, světovou premiéru si na festivalu odbude i hraný dokument Wilde Salome slavného herce a v tomto případě i režiséra Al Pacina. Pro českou kinematografii obecně je účast filmu Alois Nebel v tomto programu festivalu vynikajícím úspěchem, navíc režisér Tomáš Luňák tímto filmem debutuje. V hlavní soutěži letošního ročníku benátského festivalu bude uveden například jako zahajovací film festivalu snímek The Ides of March režiséra George Clooneyho, filmové novinky od režisérů Davida Cronenberga nebo Romana Polanskiho.
Karel Roden
Tajuplný mstitel v Aloisu Nebelovi. | Negativ
Sudety na podzim 1989
Příběh filmu Alois Nebel začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé všední dny na sklonku socialismu líně plynou ke spokojenosti výhybkáře Wachka (Leoš Noha), který společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftuje s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru zdejšího nádraží naruší až Němý (Karel Roden), ten překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku... V dalších rolích se ve filmu objeví Marie Ludvíková, Marek Daniel, Ondřej Malý, Simona Babčáková a Ivan Trojan. Alois Nebel vznikl v mezinárodní koprodukci společností Negativ, Česká televize, UPP, Soundsquare, slovenské společnosti Tobogang a německé společnosti Pallas Film, distributorem je Aerofilms.
Alois Nebel
Nový rok 1990. | Negativ
Krobot i Roden jsou kreslení!
Alois Nebel spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra 99 byl uveden jako první komiksový román v moderní české historii. Nejprve v roce 2003 vyšla kniha Bílý Potok a po jejím úspěchu následovaly dva další díly - Hlavní nádraží a Zlaté Hory. Komiks vyšel také v Německu a Polsku. K realizaci filmu použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii unikátní technologii rotoskopii, která kombinuje hraný a kreslený film. Nejprve tak tvůrci film natočili jako klasický hraný film s herci, poté byly scény natočené v reálu po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány.
Zatím největším úspěchem české kinematografie na benátském festivalu bylo vítězství Sirény v hlavní soutěži krátce po 2. světové válce. Alois Nebel ale nesoutěží, čeká ho "pouze" tzv. Midnight Gala Screening.