Na Mašíny chybí padesát milionů korun!

Na Mašíny chybí padesát milionů korun!
Máme dva festivaly animovaného filmu, měli jsme dva velké festivaly "áčkových" ambicí a velmi dlouho proti sobě stály i dva produkční týmy usilující o zfilmování bestselleru Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Nepříjemně patovou situací zaváněla i situace okolo příběhu bratří Mašínů.
na-masiny-chybi-padesat-milionu-korun-1
Na začátku všeho stál rukopis románu spisovatele a scenáristy Jana Nováka So Far So Good, který u nás vyšel pod  názvem Zatím dobrý a získal Cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu roku. Novákovi se zdál příběh Mašínů natolik zajímavý a nosný, že se s ním dlouho snažil prosadit v Hollywoodu a nabídky českých filmových producentů odmítal. Ovšem ve chvíli, kde se producent Tomáš Hoffman (Ženy v pokušení, Nevinnost) dohodl na prodeji práv přímo s bratry Mašíny, změnil názor a obratem práva na svůj scénář a knihu prodal producentce Monice Kristl (3 sezóny v pekle).
na-masiny-chybi-padesat-milionu-korun-2
Dva padli do zajetí, byli deportováni zpět do Československa a popraveni. Další tři došli až do cíle - Ctirad a Josef Mašínové a zraněný Milan Paumer.
Opakovala se tedy situace, kterou už velmi dobře známe z dob mnohaletého boje o Anglického krále: dva produkční týmy a dvoje práva a mezi nimi jen jedna jediná látka. Naštěstí se oba tuzemští producenti rozhodli síly netříštit, ale naopak je spojit. Dokonce s Josefem Mašínem společně absolvovali trasu jeho německého útěku, nicméně nakonec k dohodě nedošlo a Hoffman od realizace ustoupil. "Celá záležitost se ukázala příliš komplikovanou na to, aby mohl vzniknout film, jaký jsem si představoval já. A jít do jakéhokoliv střetu mi přišlo zbytečné a kontraproduktivní," říká Hoffman.
Momentálně celý projekt tedy leží na bedrech producentky Moniky Kristl: "Snažila jsem se sehnat německé partnery, ale zjistila jsem, že tam příběh Mašínů v podstatě nikoho nezajímá, prý je to vyloženě česká látka a máme si ji taky sami natočit." Plánovaný rozpočet filmu činí 80 milionů korun, z čehož má Kristl v současné době pohromadě "jen" milionů třicet. "Bojím se, že pokud chceme Mašiny natočit, musíme vzít do hry i variantu televizního seriálu, což je ale něco, o čem momentálně scenárista ani režisér nechtějí slyšet ani v nejmenším," vysvětluje Kristl s tím, že režisérem snímku by měl být jmenovec hlavních hrdinů a údajně dokonce i jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín.