Nejlepší akční filmy všech dob. Jak zabodovali Češi?

Nejlepší akční filmy všech dob. Jak zabodovali Češi?
Šílený Max: Zběsilá cesta

10. Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Akční nářez, se kterým nikdo nepočítal. Režisér George Miller se v sedmdesáti letech vybičoval k výkonu, který mu mohou mladší ročníky závidět. Podtitul Zběsilá cesta nemůže být pravdivější. Plyn celou dobu až na podlaze, neuvěřitelně vysooktanová akční jízda a k tomu dost možná nejlepší žánrový soundtrack poslední dekády. Pokud má někdo pocit, že už tu všechno bylo a nejde v akčních scénách ohromit, měl by mít Zběsilou cestu jako povinnou filmovou literaturu. Už pro ty dechberoucí kaskadérské výkony!
Charlize Theron
top-10-nejlepsi-akcni-filmy-vsech-dob-7

9. Predátor (1987)

Legendární hra na kočku a myš v prostředí smrtící džungle. Studio v případě Predátora vsadilo na tehdy nepříliš zkušeného Johna McTiernana. Ten měl za sebou pouhý jediný (nijak významný) film. McTiernan využil přítomnosti Arnolda Schwarzeneggera a natočil nezapomenutelný souboj několika mužů s vesmírným monstrem, který se stal inspirací pro nespočet dalších filmů. A přitom to celé prý začala jako vtip, když někdo prohlásil, že jediný, s kým Rocky Balboa ještě nezápasil je E.T. Mimozemšťan.
Keanu Reeves

8. Nebezpečná rychlost (1995)

V polovině devadesátých let byl akční žánr na ústupu. Zlaté osmdesátky pomalu bledly a režiséři ztráceli o akci zájem. A pak přišel Jan de Bont, zkušený kameraman. Ten si pro svůj debut vybral příběh teroristy, který využije k ďábelskému plánu plně obsazený autobus. Zdálo se to jako bizardní nápad, že se většina filmu odehraje v jednom dopravním prostředku. Jenže ejhle – scenáristé snímek vybavili řadou napínavých situací, stylových hlášek, de Bont předvedl pětihvězdičkovou režii a Keanu Reeves herecky dospěl. Nečekaná pecka, která oživila zájem o adrenalinový žánr.
top-10-nejlepsi-akcni-filmy-vsech-dob-5

7. Vetřelci (1986)

Když se James Cameron dostal k pokračování kultovního Vetřelce, bylo otázkou, co vlastně se sérii hodlá udělat. Výsledek překvapil všechny. Po temné a minimalistické hororové sci-fi následovalo akční inferno, vypadající jak adaptace zběsilé počítačové hry. Cameron se vůbec nesnažil přiblížit jedničce. Vzal hlavní postavu a udělal z ní největší vesmírnou bojovnici, která kdy žila (a žije). Vetřelci možná nejsou nejatmosféričtější díl série (horor je hodně upozaděn), ale rozhodně nabízí nejvíce strhující podívanou.
top-10-nejlepsi-akcni-filmy-vsech-dob-10

6. Skála (1996)

Dnes je Michael Bay známý hlavně jako „ten člověk“, jenž na plátně oživil Transformery. Bojující roboti jsou ale pouhým odleskem skutečného Bayova majstrštyku – Skály. Chytrý scénář, našlapaná hudba, famózní obsazení a Bay ve vrcholné formě, kdy byl teprve na začátku své cesty a tudíž nerecykloval, ale vymýšlel. Skála je zcela bez debat nejlepším filmem Michaela Bay a současně jedním z nejlepších akčňáků vůbec. Právoplatná klasika.
Arnold Schwarzenegger

5. Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

James „větší znamená lepší“ Cameron podruhé, tentokrát se svou vlastní značkou. Již první Terminátor nabídl nečekaně vysoké množství kvalitní akce, která však přeci jen lehce trpěla nízkým rozpočtem. Na dvojku dostal Cameron více peněz a udělal to nejméně pravděpodobné – ze záporáka hlavního hrdinu. Výsledkem je geniální žánrovka, jež dala Arnoldovi doživotní nálepku akčního božana, jehož budeme milovat, i kdyby natočil dalších pět Juniorů.
Matt Damon

4. Bourneovo ultimátum (2007)

Když natočil Doug Liman v roce 2002 Agenta bez minulosti, nikoho tehdy nenapadlo, že byl právě položen základní kámen jedné z nejvýznamnějších akčních sérii vůbec. Po Limanovi přebral žezlo dokumentarista Paul Greengrass a pojal dvojku jako realistický špionážní thriller, v níž se sice kamera třepe jako o život, divák má ale vždy dokonalý přehled. Ve trojce zašel Greengraas ještě o kousek dál: Celý film je jedna velká akční scéna. A patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru (i když se na to občas zapomíná).
top-10-nejlepsi-akcni-filmy-vsech-dob-8

3. Matrix (1999)

V době, kdy přišli (tehdy ještě) bratři Wachowští s nástřelem Matrixu, nebylo úplně jasné, co od filmu čekat. V hlavní roli Keanu Reeves, tehdy poznamenaný sci-fi propadákem Johnny Mnemonickem, námět používající slova „virtuální svět“, „agenti“, "žena v černém latexovém oblečku", „králík v noře“ a k tomu eRková přístupnost. Výsledek? Absolutní bomba a redefinice hollywoodského akčního žánru, který od té doby nešetří zpomalenými záběry.
top-10-nejlepsi-akcni-filmy-vsech-dob-6

2. Hard Boiled (1992)

Úmyslně jsme u výše uvedeného Matrixu napsali hollywoodského, neboť asijští režiséři využívali zpomalených přestřelek o mnoho let dříve, než si Neo vzal pilulku. Vrcholným příkladem hongkongské akční školy je výbušná kultovka Johna Woo s neméně kultovním Chow Yun-Fatem v hlavní roli. Woo v ní servíruje jednu vizuální bombu za druhou, útočí na diváka emocemi a co víc, k ruce má zatraceně chytrý scénář. Pokud jste si někdy kladli otázku, proč čas od času vráží filmaři akčním hrdinům do ruky mimino, odpovědí vám bude Hard Boiled. Tady to začalo. A nikdo to nepřekonal.
Bruce Willis

1. Smrtonosná past (1988)

Původně mělo jít o pokračování Komanda (!). Když to nevyšlo, vidělo studio Smrtonosnou past jako drsnou podívanou s Richardem Gerem v hlavní roli (!!). Nakonec to dopadlo jako na čtyři Oscary nominovaný nahláškovaný akčňák s tehdy ve filmu nezkušeným Brucem Willisem, který vytvořil novou formu hrdiny – krvácejícího sympaťáka, jenž schytá tolik ran, kolik jich rozdá. John McTiernan natočil rok po Predátorovi film, který patří společně s pohádkami k povinné Vánoční televizní nabídce. Yippee-ki-yay, motherfucker!
Nejlepší akční filmy všech dob podle naší filmové databáze, kde hodnotí uživatelé, najdete ZDE. Hlasujte!