Český (půl)lev 2011: Mnoho povolaných, málo vyvolených! Vítězství?

Český (půl)lev 2011: Mnoho povolaných, málo vyvolených! Vítězství?
Anna Kameníková, Ondřej Vetchý
Sahá pan doktor (Ondřej Vetchý) vždycky jen tam, kam má? | BontonFilm
Nejdřív si shrňme, co všechno jsme letos zatím v kinech viděli. Novinka Jana Hřebejka Nevinnost se dotýkala výbušného tématu, jakým je obvinění ze sexuálního obtěžování mladistvých a dopadu takového tvrzení na celou širší rodinu. Vidělo ji něco málo přes 150 tisíc diváků.
Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D přebíralo už dvakrát přebrané a na výsledku to bylo přece jen poznat, řada Werichových pohádek musela být všelijak nastavována, aby se povedlo dosáhnout na celovečerní metráž. Diváků? Necelých padesát tisíc.
Autopohádky
| Bioscop
Přece jen živěji v tomto směru působily obdobně koncipované Autopohádky - leporelo animovaných pohádek, které spojuje hraný příběh. I tady měly pohádky vzrůstající kvalitu, přičemž ta finálová od Libora Pixy nesla rozměry takřka pixarovské. V kinech si ji užilo ale jen jedenáct tisíc diváků.
O věcech velmi křehkých, jako je pocit promarněného života, se snažil vyprávět Ostrov svaté Heleny. Ve výsledku ale Laďa Kerndl jen chodil po Rumunsku a opakoval, že je Franta Kůzle a hledá svoji dceru. Amatérský snímek diváci prakticky zcela ignorovali, ani jednou se nedokázal dostat do TOP 20, tudíž jeho návštěvnost můžeme jen odhadovat. Dva tisíce diváků? Nebo snad tři?
Josef Abrhám, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová
Rockerovo velmi pozdní odpoledne. | BontonFilm
V ulicích plakáty, v médiích hysterie, v kinech prázdno. Takový osud stihl režijní debut bývalého prezidenta Václava Havla. Odcházení kancléře Riegla z úřadu i vládní vily nalákalo do kin něco málo přes 40 tisíc diváků.
Osmdesát dopisů
| Artcam Films
Autobiografické drama Václava Kadrnky Osmdesát dopisů, v němž se vrací do 80. let a popisuje snahu své matky o vystěhování ze socialistického Československa do Velké Británie za svým manželem a režisérovým otcem, reprezentovalo Českou republiku na letošním Berlinale v sekci Fórum. Snímek s minimem dialogů a dlouhými záběry ale diváky nelákal, ani jednou se nedokázal prosadit do týdenního TOP 20. Odhadovaná návštěvnost? Pokud budeme brát i festivalové publikum, tak jsme někde mezi třemi a čtyřmi tisíci diváky.
Černá komedie o vzestupech a pádech malého českého podvodníčka Czech Made Man lákala sice na ostré zvraty, krásné ženy, chytlavé hlášky i exotická prostředí, zatím ale přilákala jen 44 tisíc diváků.
Výtvarně opulentní, obrazově působivé, ale jinak nic moc. Tak přijala kritika pohádku Čertova nevěsta o královně, která si za zády krále vymohla na peklu dcerušku. K dnešnímu dni 91 tisíc diváků.
cesky-pullev-2011-mnoho-povolanych-malo-vyvolenych-vitezstvi-1
Vztahy ve westernovém městečku si vzala na paškál komedie Westernstory. Vyhrála sice Hrnec smíchu na festivalu v Novém Městě nad Metují, ale v kinech se diváci moc nebaví. V tuto chvíli necelých devět tisíc diváků.
Příběh propuštěného padesátníka Zrzavého Rekvalifikace neviděl nikdo z kritiků a asi ani z diváků, návštěvnost se bude v daném případě asi limitně blížit nule.
Ambice skutečného diváckého hitu zatím jako jediný český snímek letos dokázaly naplnit Lidice. Historický velkofilm o vyvraždění středočeské obce vidělo za první tři týdny promítání 180 tisíc diváků.
Se značnými rozpaky u diváků i kritiky naopak odstartovala "velká hudební 3D komedie" V peřině. Necelých 30 tisíc diváků za první víkend je přece jen málo vzhledem k obsazení i ambicím tvůrců.
Jiří Mádl
Celosvětovou premiéru si v největším českém (tudíž zlínském Velkém) kině odbude i 3D muzikál V peřině. "Připravili jsme tisíc 3D brýlí a sami jsme zvědavi, kolik se nám jich po projekci vrátí," usmívá se Koliha. | H. C. E.
Suma sumárum tedy šeď a bída, amatéři a nekvalita prosvětlená jen třemi ostrůvky naděje. I proto je zatímní tipování nominací a vítězů poměrně snadné (a přiznejme si, že i nudné). Uvidíme, jak kartami zamíchají premiéry druhé poloviny roku: Alois Nebel, Rodina je základ státu, Vendeta, Perfect Days, Saxána a Lexikon kouzel, Muži v naději, Poupata a další tituly. Doufejme, že minimálně zvednou návštěvnost českých kin, která je ve srovnání s loňskem opravdu tristní. Statistiky za březen a duben vykázaly pokles dokonce o rovnou polovinu díváků, tedy o 600 až 700 tisíc lidí za měsíc!
Film
Už účast na Berlinale a vítězství na plzeňském Finále naznačilo, že favoritem bude retro Osmdesát dopisů. Bez šancí ale rozhodně nejsou ani Lidice a Nevinnost.
Režie
Jasným favoritem je Jan Hřebejk, který Nevinnost vedl s obdivuhodným přehledem a lehkostí.
Marek Adamczyk, Veronika Khek Kubařová, Ondřej Novák
Milostné trojúhelníky hlavním hybatelem Lidic. | Bioscop
Scénář
Lidice představují jedinečnou šanci, jak ocenit scenáristu Zdeňka Mahlera, tvůrce, který je podepsán mj. pod filmy Nebeští jezdci, Svatba jako řemen či Božská Ema. Navíc Mahlerův scénář Lidic před časem vyhrál i Cenu Sazky. Nevinnost a Osmdesát dopisů tentokrát přijdou zkrátka.
Kamera
Martin Šácha za Nevinnost nebo Antonio Riestra za Lidice? V tuto chvíli bych sázel spíš na Šáchu. Minimálně nominace by slušela i Davidu Ployharovi za Čertovu nevěstu.
Herec v hlavní roli
Ohledně dělení na hlavní a vedlejší role producenti občas spekulují vskutku neuvěřitelným způsobem, takže zatím těžko soudit, kdo s kým se potká. Pokud zvítězi logika, pak bych si to v kategorii hlavních rolí mezi sebou měli rozdat Hynek Čermák, který v Nevinnosti hraje hromotluka se ztrápenou duší kolibříka, a Josef Abrhám, který kancléře Riegra v Odcházení pojal jako smutně naivního, protože donkichotského snílka s touhou a slabostí. Třetím do hry - jaksi už tradičně - bude Karel Roden, tentokrát za Lidice.
Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý
| BontonFilm
Herečka v hlavní roli
Anna Geislerová! Nejpilnější dáma při lovu Českých lvů si tentokrát brousí zuby za výkon v Nevinnosti! Minimálně na nominaci určitě může pomýšlet i Dagmar Veškrnová-Havlová, která postavou Ireny v Odcházení znovu dokázala, co už dávno víme - a sice, že dokáže být stejně tak pavlačově utrhovačná jako státnicky noblesní.
Herec ve vedlejší roli
Ondřej Vetchý, jeden z nejlepších českých herců současnosti, mnohokrát nominovaný a přesto stále bez Českého lva. Že by to letos konečně vyšlo díky Nevinnosti? Jan Budař už má doma Lvy čtyři, ten tentokrát zůstane "jen" u nominace. Ta by slušela i debutujícímu Ondřeji Novákovi za roli syna, který v Lidicích velmi přesvědčivě hledá cestu k usmíření pro jeden milostný trojúhelník.
Herečka ve vedlejší roli
Za stávající situace velká příležitost pro přesvědčivou Lolitku Annu Linhartovou (Nevinnost), favoritkou ale i tak zůstávají lidické slzy Zuzany Bydžovské. Na akademiky už fungovaly třikrát za poslední čtyři roky!
Výtvarný počin
Letos získal Cemu Magnesie za nejlepší studentský film a stotisícovou finanční prémii k tomu. Získá do roka a do dne svého opravdového lva? Libor Pixa je díky 3D animaci povídky o vývojáři Vincentovi z Autopohádek určitě velkým favoritem. Přehlédnuta by ale rozhodně neměla být ani náročná a přitom velmi působivá papírková animace v prostoru Františka Váši ve stejném filmu v pohádce Příběh o rybáři.