Alois Nebel konečně hlásí: "Hotovo!"

Alois Nebel konečně hlásí: "Hotovo!"
"Nejtěžší bylo udržet po celých pět let, kdy jsme na tom projektu pracovali, patřičnou koncentraci," říká producent filmu Pavel Strnad ze společnosti Negativ. Na podzim 2006 začaly přípravy, na podzim 2008 proběhly patřičné technologické testy, na jaře 2009 se natáčelo a po necelých dvou letech animování je konečně hotovo. Bratru za 80 milionů korun!
alois-nebel-konecne-hlasi-hotovo-2
Kdo první český novodobý komiksový román nezná, tady je stručný nástin děje: Podzim 1989. Na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot), tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na sklonku socialismu líně plynou, o největší vzruch se stará výhybkář Wachek (Leoš Noha), který společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru jednoho dne naruší až Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace Nebela připraví o místo a přivedou do blázince. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nakonec mu to ale přece jen nedá a vrací se zpátky do hor. Chce se znovu setkat s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovést do konce.
alois-nebel-konecne-hlasi-hotovo-1
Snímek vznikal v rozsáhlé česko-slovensko-německé koprodukci a světová práva na jeho prodej koupila renomovaná společnost The Match Fatcory, která distribuuje kromě jiných i snímky Toma Tykwera, Akiho Kaurismäkiho či Apichatponga Weerasethakula, který byl loni oceněn Zlatou palmou na filmovém festivalu v Cannes a letos přijede na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště.
alois-nebel-konecne-hlasi-hotovo-5
O film už předem projevila zájem řada zemí a festivalů, nicméně žádná konkrétní jednání producenti vést nechtěli, dokud film nebude opravdu hotov. A ta chvíle nastala právě teď.