Karel Roden: Jeho největší zahraniční hity (a propadáky)

Karel Roden: Jeho největší zahraniční hity (a propadáky)
Hellboy (2004) | Columbia TriStar

NEJVĚTŠÍ HITY

1. Bourneův mýtus (2004) – USA

Nejúspěšnější Rodenův film, jakkoli v sérii Bourneů nejde zdaleka o komerčně nejúspěšnější kousek. Což ovšem zdaleka neznamená, že by z ní producenti neměli radost (Paul Greengrass coby režisér se ukázal jako skvělá investice). A Karel Roden – v roli mocného mafiánského oligarchy Gretkova, který štědře platí zabijáka a člena ruské tajné služby Kirilla (Karl Urban), aby už konečně (a díky bohu neúspěšně) poslal Bournea na věčnost, měl jistě také radost. Hraje v dnes už kultovní trilogii.
Rozpočet filmu: 75 miliónů $
Tržby: 288 miliónů $ (jen první víkend v USA 52,5 miliónů $)

Trailer:


2. Prázdniny pana Beana (2007) – USA

A znovu Rus. Tentokrát ale výjimečně nikoli padouch, ale ruský režisér Emil, jehož syn se omylem dostává „do spárů“ pana Beana. Role přišla až po sérii Rodenových akčních padouchů a jak se ukázalo, Bean je celosvětový fenomén a Roden si mohl odškrtnout druhý film ve své filmografii, který se na tržbách dostal přes magickou hranici dvou set miliónů dolarů.
Rozpočet filmu: 25 miliónů $
Tržby: 229 miliónů $

Trailer:

Prázdniny pana Beana

3. Blade II (2002) – USA

Třetí místo – více méně epizodní role Kounena ve dvojce akčního Bladea. Tento rozhodně nikoli bezkrevný film, spíše naopak, se točil částečně i v Praze a Karel Roden patrně padnul mexickému režisérovi Guillermovi del Torro do oka, protože si ho vybral i do své další komiksové adaptace Hellboy.
Rozpočet filmu: 54 miliónů $
Tržby: 155 miliónů $

Trailer:


4. Orphan (2009) – USA/Kanada

V případě hororu Orphan obsadil původem španělský režisér Jaume Collet-Serra českého herce do role estonského lékaře Väravy. Producenti (mezi nimž je i Leonardo DiCaprio) snímek pořídili za velmi skromné peníze (což ale není v hororovém žánru nijak neobvyklé) a snímek tak patří k těm komerčně nejúspěšnějším, v jakých se za svou kariéru oblíbený český herec objevil.

Rozpočet filmu: 20 miliónů $
Tržby: 76 miliónů $

Trailer:


5. Hellboy (2004) – USA

A opět Rus pro Karla Rodena – a ne ledajaký – Grigorij Rasputin, muž, který přivedl Hellboye na svět a jaksi se mu jeho experiment vymkl z rukou. Ačkoli film navzdory nemalému rozpočtu nevydělal tolik, jak by si asi producenti přáli, je ctiteli komiksových adaptací hodnocen velmi vysoko.
Rozpočet filmu: 66 miliónů $
Tržby: 99 miliónů $

Trailer:

PROPADÁKY

A co zahraniční filmy, kde si Roden zahrál a to nezřídka po boku skutečně velkých filmových hvězd a přesto jde o filmy, na které (nikoli bez výjimky) by producenti nejraději zapomněli ? Podívejme se na pět největších propadáků, které nepatří k těm, co šly rovnou na DVD, ale měly šanci v kinech.

1. Neprůstřelný mnich (2003) – USA

Karel Roden tentokrát jako fanatický nacista Strucker. Akční sci-fi propojující moderní akční podívanou s kung-fu filmy měla velké promo a od účasti Chow Yun-Fata a Seana Williama Scotta si producenti určitě slibovali víc než film, který diváky příliš nenadchnul.
Rozpočet filmu: 52 miliónů $
Tržby: 23 miliónů $

Trailer:


2. Largo Winch (2008) – Francie

Francouzská akční komiksová adaptace nabídla Karlu Rodenovi roli gruzínského vykutáleného podnikatele Michaila Korského. Komiks byl a je ve Francii velmi populární, přesto se z Largo Winche hit nestal. Je velmi pravděpodobné, že na DVD ovšem zabral mnohem víc, než v kinech, protože režisér Jerome Salle důvěru producentů neztratil ani v nejmenším, neboť natočil dvojku.
Rozpočet filmu: 30,7 miliónů $
Tržby: 17,7 miliónů $

Trailer:


3. Zběsilý útěk (2006) – USA

Jak nám zkušenost praví, komerční propadák ještě neznamená, že jde o špatný film. O thrilleru Zběsilý útěk to můžeme říct asi jako o jediném v této propadlické pětce. Roden si v režii jihoafrického režiséra Waynea Kramera zahrál – jak jinak – člena ruské mafie Anzura Jugorského. Filmu jsme se více věnovali v Přehlížených peckách.
Rozpočet filmu: 17 miliónů $
Tržby: 9 miliónů $

Trailer:


4. Smrti napospas (2006) – Španělsko

A znovu Rusko! Roden v roli poněkud psychicky nevyrovnaného Nikolaje na opuštěné farmě a divák postupně seznává, že nejen zpustlý Nikolaj má důvod mít jednu stíhu za druhou. A znovu film, který nepochybně zabodoval mnohem lépe na DVD než v kinech.

Rozpočet filmu: 4,5 miliónů $
Tržby: 3,6 miliónů $

Trailer:


5. Cat Run (2011) - USA

Akční komedie Cat Run již v traileru působila jako špatná parodie na špatné filmy. Karel Roden – pozor, změna – v roli Daniela Carvera, padoucha - tady žádná změna - v tomto případě dealera zbraní. Bohužel nevíme rozpočet, takže dáváme snímek až na poslední místo. Ale vzhledem k opravdu mizivým tržbám bychom se vsadili, že by klidně mohl obsadit první místo.
Rozpočet filmu: nezveřejněno
Tržby: 30 000 $ první víkend

Trailer:

Filmy s Karlem Rodenem