Slavné propadáky: Ostrov hrdlořezů - příběh o tom, jak protekčně obsazená herečka na téměř 20 let pohřbila pirátský žánr

Slavné propadáky: Ostrov hrdlořezů - příběh o tom, jak protekčně obsazená herečka na téměř 20 let pohřbila pirátský žánr
Ostrov hrdlořezů | MGM
Pokud chceme mluvit o Ostrově hrdlořezů, příběhu pirátské lodi Morning Star se ženou ve vedení, je třeba začít u producenta Maria Kassara. Kassar patřil na přelomu osmdesátých a devadesátých let mezi producentskou špičku (namátkou hity Rambo, Terminátor 2: Den zúčtování, Total Recall, Základní instinkt, Univerzální voják) a když si usmyslil velkolepé pirátské dobrodružství, nikdo se tomu moc nebránil. Byl jakýmsi Jerrym Bruckheimerem své doby, jemuž všude v Hollywoodu otevírali dveře.
Kassarovo sebevědomí bylo v době příprav Ostrovu hrdlořezů na takové úrovni, že klidně začal nakupovat rekvizity a stavět kulisy ještě předtím, než byl vůbec hotový první návrh scénáře. Kulisy byly díky tomu dokončovány bez dohledu režiséra Rennyho Harlina, kterému se výsledek nezamlouval. A tak jakmile dorazil na plac a uviděl výsledek, šlo vše do koše, začalo se bourat a přestavovat a již tak vysoký rozpočet nabobtnal na výsledných 100 milionů dolarů. Což překvapivě ještě nebyl onen podstatný (a pro projekt smrtící) problém. Ten se dostavil, když začaly čachry s hlavními rolemi.
Geena Davis
Ostrov hrdlořezů
Původně měli tvůrci nasmlouvaného do hlavní role hvězdného Michaela Douglase. Harlin však v té době randil s Geenou Davis, jež tehdy byla v kurzu a chtěla se prosadit v akčním žánru. A Harlin jí to hodlal splnit. Přemluvil Kassara, aby byla ženská role stejně výrazná jako mužská a aby si ji zahrála Davis. To se ovšem nelíbilo Douglasovi, jehož postava začala mít menšinový prostor. Společnou řeč Douglas s tvůrci nenašel, od projektu ustoupil a od té chvíle začala být postava prokletá. Nikdo o ni neměl zájem.
Keanu Reeves, Ralph Fiennes, Liam Neeson, Charlie Sheen. Jeff Bridges a Michael Keaton, ti všichni údajně roli odmítli. Nakonec připadla Matthew Modineovi, který byl dle svých slov obsazen hlavně proto, že uměl výborně šermovat. A proč byl vůbec takový problém postavu přeobsadit? Na to před pár lety (v rámci jednoho rozhovoru) poskytl odpověď sám Modine:
Když sem dorazil na Maltu na natáčení, tehdy již s podepsanou smlouvou, vrazili mi do ruky úplně jiný scénář, než na jaký jsem kývnul. Z filmu o chlápkovi a holce se stal film o holce a chlápkovi, který byl na scéně jen aby se neřeklo. Měl jsem roli, jež byla normálně napsaná na triko ženské. A ta holčičí postava byla regulérní chlap.“ Tolik k přepisování postav.

Trailer:

Problémy provázely i natáčení, které se přizpůsobovalo rozmarům režiséra a jeho hlavní hvězdy (=partnerky). Původně obsazený Oliver Reed musel z projektu odstoupit, neboť ukázal na Geenu Davis holý zadek. Kameraman si zlomil zápěstí a musel být nahrazen. A Harlin se zhádal se štábem takovým způsobem, že několik desítek techniků dobrovolně natáčení opustilo.
Netrvalo dlouho a do médii pronikla šuškanda, že se rýsuje ohromný komerční průšvih. Ostatně, finanční průtahy položily společnost Carolco Pictures již šest týdnů před premiérou filmu. Takových bankrotů Hollywood moc nepamatuje. Zkáza byla dokonána v kinech, když stomilionový snímek vydělal pouhou desetinu rozpočtu. A co víc, odnesl si opravdu zničující recenze a na dlouhých osm let, do Pirátů z Karibiku, pohřbil celý pirátský žánr. To vše díky jedné protekčně obsazené herečce.
Matthew Modine, Geena Davis
Ostrov hrdlořezů | MGM
Ostrov hrdlořezů neměl šanci. Herci hrající postavy původně napsané pro opačné pohlaví, chaotický děj a scénář tvořený za pochodu. Výsledkem nemohlo být nic jiného než megapropadák. Tenhle je sakra zasloužený.
P.S. Jedna dobrá věc se k filmu nicméně váže. Soundtrack k Ostrovu hrdlořezů skladatele Johna Debneyho je hojně vyhledávaný, ceněný a řada fanoušků se nebojí mluvit o tom, že jde o nejlepší Debneyho dílo vůbec.