Status nežádoucí: Lars von Trier náckem snadno a rychle

Status nežádoucí: Lars von Trier náckem snadno a rychle
Trier s herci filmu Melancholia
Lars von Trier patří k pravidelným návštěvníkům festivalu a ani letos nemohl se svou novinkou Melancholia chybět. Na její tiskové konferenci ovšem perlil takovým způsobem, že by bylo bývalo lepší, kdyby zůstal doma. Vše přitom způsobila realtivně nevinná otázka: Jaký vztah má k nacismu a jeho estetice, která ho údajně zajímá? Odpověď přišla více než nečekaná:  "Dlouhá léta jsem si myslel, že jsem Žid, a byl jsem za to rád. Pak jsem ale zjistil, že to není pravda a že má rodina pochází z Německa. A že jsem v podstatě nacista. Což mi také udělalo radost. Myslím, že rozumím Hitlerovi. Udělal i hodně špatného, není to rozhodně hodný chlapík. Ale nakonec ho vidím osamělého v tom jeho bunkru a vlastně s ním trochu sympatizuji.“
status-nezadouci-lars-von-trier-nackem-snadno-a-rychle-2
"Nácek" v Cannes
I zkušenému provokatérovi bylo jasné, že tímhle přestřelil a tak se Trier snažil celou situaci nějak urovnat. A nezvolil zrovna ideální cestu: "Poslyšte, žertoval jsem! Jak z téhle situace ven? Podporuji Židy, ale ne zase nějak moc, Izrael je jako osina v zadku. Tak dobře, jsem vlastně nacista."
"Pokud jsem někomu ublížil tím, co jsem řekl na středeční tiskové konferenci, upřímně se omlouvám. Nejsem antisemita ani nemám rasové předsudky a nejsem ani nacista," vzkázal později Trier prostřednictvím PR agentury, která se na festivalu o Melancholii stará. Už ani to ale nepomohlo.
status-nezadouci-lars-von-trier-nackem-snadno-a-rychle-1
Trier s herci filmu Melancholia
Správní rada festivalu se proti jeho výrokům silně ohradila a na zvláštním zasedání správní rady byl Trier označen za nežádoucí osobu. Výsledek? Melancholia sice v soutěži zůstává, samotný režisér je ale vykázán a v případě výhry filmu by prý bylo nejvhodnější, aby pro cenu došel někdo jiný. Podle agentury AP je to poprvé za dlouhých 64 let trvání festivalu v Cannes, co byl někdo vyloučen. Mno, o tohle „vítězství“ asi ani Trier nestál.