Kritici v kostce #5: Umění porazilo bezduchou zábavou

Kritici v kostce #5: Umění porazilo bezduchou zábavou
| če
Kazatel
| če

Kazatel

33%

Kazatel se nedočkal novinářské projekce a z toho důvodu se zatím na českém netu povaluje pouhých několik recenzí. Ani to ale snímek o kazateli, který se ve světě upírů vydává hledat ztracenou neteř (proti vůli svých šéfů), nedokáže spasit. Cejch režiséra Scotta Stewarta, autora „největší splácaniny loňského roku“ Legie, byl příliš silný na to, aby někdo propadl optimismu. V Amerických kinech snímek propadl u kritiky i diváků a ani v české kotlině to dle všeho nedopadne jinak. Na vině je Stewartova neschopnost vyprávět uceleně příběh, či přijít s alespoň jednou památnou scénou. Kazatel je Legií pro letošní rok, což je vzhledem ke jménu režiséra pochopitelné. Vzhledem k nadějnému obsazení a solidní vizuální stránce je to už ale trochu smutné. A 3D je prý opět zbytečné, což skoro vede k zamyšlení, jestli je opravdu ve filmech potřebné.
Tetro

Tetro

65%

Francis Ford Coppola vždy rád prokládal velké projekty menšími filmy. V posledních letech nechává vyhrávat své „artovější“ já, které se v případě Tetra projevuje maximálním způsobem. Osobitá filmařská hříčka na téma světla a stínu rozděluje kritiky na dva tábory. Jedni si cení Coppolova přístupu a odvahy, jiní podotýkají, že je to sice hezké cvičení, ale v jádru příliš banální. Nejkritizovanějším bodem je "překvapivá pointa jak z laciné telenovely“. Tetro je typický příklad autorského filmu, který vám vyhovuje o to víc, o kolik víc vám to „myslí stejně“ jako jeho tvůrci. Coppola je naštěstí natolik silný vypravěč, že neznechutí i ty "méně spřízněné".
Tvůj snoubenec, můj milenec

Tvůj snoubenec, můj milenec

44%

Snímek s pověstí nejprůšvihovější romance roku si zatím, bohužel pro tvůrce, u českých kritiků příliš dobře nevede. Recenze sice nejsou tak zdrcující, jako ty zahraniční, ale to je asi to nejlepší, co lze o komedii  Tvůj snoubenec, můj milenec napsat. Snímek se zaměřuje na nevěru a to způsobem, že v podstatě nikdo není bez viny. Tento černobílý pohled většinu kritiků rozčiluje a označují snímek za příliš hloupý s nesympatickými postavami (především Kate Hudson bývá nejčastěji spojovaná s termínem „hysterická kráva“). Slabý žánrový zářez.
Voda pro slony
| BontonFilm

Voda pro slony

65%

Nejrozporuplnější premiéra týdne. Zatímco Coppolovo Tetro se v hodnoceních drží u většiny kritiků v lehkém průměru, Voda pro slony brouzdá ve známkách od 50% až po 80%. Příběh z cirkusu, ve kterém si k sobě hledají cestu mladíček s krásnou krasojezdkyní, se může opřít o famózního Christopha Waltze v roli démonického ředitele cirkusu, roztomilou slonici Rosie a zručnou režii Francise Lawrence (Já legenda, Constantin). Romance mezi Reese Witherspoon a Robertem Pattinsonem ale budí rozpaky, stejně jako snaha o velkolepý romantický příběh, který jaksi vede „odnikud nikam“. Snaha o poctu klasickým hollywoodským lovestory tentokrát příliš nevyšla.