Wild Wild West - příběh slavného propadáku, kvůli kterému dal Will Smith košem roli Nea v Matrixu

Wild Wild West - příběh slavného propadáku, kvůli kterému dal Will Smith košem roli Nea v Matrixu
Wild Wild West | Warner Bros.
Hraní si se žánry se může i nemusí tvůrcům vyplatit. Je to otázka balancu a také toho, zda si autoři nějak svou volbu obhájí (ve smyslu "jo, tohle spojení dává příběhově smysl"). Akční komedie z roku 1999 Wild Wild West zkusila zkombinovat steampunk (subžánr sci-fi zaměřený na technologii a páru) s westernem, přičemž režisér Barry Sonnenfeld a herec Will Smith se chtěli svézt na úspěchu svého předchozího společného hitu Muži v černém (1997).
Kevin Kline, Salma Hayek, Will Smith
Wild Wild West
Na papíře celý koncept nevypadal marně: hláškující hrdina s hvězdnou tváří se dá dohromady s lehce střeleným vynálezcem a společně vyrazí proti podstatně šílenějšímu generálovi. V té zápletce se dalo pracovat prakticky s čímkoli. Navíc šlo o ověřený model – námět vycházel ze stejnojmenného seriálu z 60 let. Bohužel, ono „s čímkoli“ se stalo nakonec filmu osudným.

Trailer:

Jakoby samotní tvůrci nevěděli, jaký žánr točit. A tak využili v podstatě všechny. Sezením na více židlích připomíná Wild Wild West jiný slavný propadák, Hudson Hawka (1991) Bruce Willise - prolínání různých filmových žánrů a vypravěčských technik způsobuje, že prakticky nelze snímek někam zařadit. Na jedné straně se tváří jako western, na druhé jako sci-fi, na třetí jako parodie toho všeho, na čtvrté atakuje žánr akční komedie, pak přijde groteska atd.. Jde de facto o několik různých filmů sešitých dohromady.
Že jízda na tomhle koni nepůjde hladce naznačoval již průběh samotného natáčení. Vzhledem k televizní předloze se nabízelo cameo Roberta Conrada, jenž v seriálu ztvárnil hlavní roli. Conrad však po přečtení scénáře odmítl s tím, že je to opravdu blbě napsané a postupem času jeho averze v projekt přerostla téměř v nenávist. Po prvních testovacích projekcích si přisadilo publikum, které nechápalo, zdali viděný snímek byl či nebyl komedií. Studio ve snaze o záchranu dotočilo komediální scény. A nepomohlo to.
Kevin Kline, Will Smith
Wild Wild West
Když snímek dorazil do kin, zavládlo trapné ticho. Blockbusterový potenciál se na celovečerní ploše vymkl kontrole, těkal všemi směry, unavoval diváky svou neuspořádaností a šel velmi rychle v žebříčku návštěvnosti ke dnu.
Dějovou přeplácanost a celkový dojem "šití horkou jehlou" vysvětlil kultovní režisér Kevin Smith na jednom ze svých seminářů. Smith byl v polovině devadesátých kontaktován studiem Warner Bros., aby pomohl s natočením nového Superman. Smith měl na starost scénář a pracoval pod vedením producenta Jona Peterse. Peterse v zásadě postava Supermana nezajímala (a vlastně ji ani moc neznal), důležité ale pro něj bylo následující: Superman nesmí mít svůj typický oblek, nesmí létat a hlavně musí na konci bojovat s obřím mechanickým pavoukem. Smith měl pocit, že tu jde hlavně o toho pavouka a byl proto rád, že ze Supermana nakonec nic nebylo. Na dohru došlo příští léto, kdy vstoupil do kin Petersem produkovaný Wild Wild West, na jehož konci hrdinové bojují - ano - s obřím mechanickým pavoukem.
wild-wild-west-pribeh-slavneho-propadaku-kvuli-kteremu-dal-will-smith-kosem-roli-nea-v-matrixu
Wild Wild West | Warner Bros.
Snímek si z celosvětových pokladen odnesl čtvrt miliardy. To sice není zanedbatelná částka, skoro tu samou sumu ale i s propagací stál. A Smith navíc, aby mohl ve Wild Wild West hrát, odmítl roli Nea v Matrixu (1999). Hádáte správně – dodnes to považuje za největší omyl své kariéry.
I když jde o jeden z největších komerčních průšvihů Willa Smithe, současně se sluší dodat, že kdyby každý propadák slavných herců vypadal takhle, byl by na tom Hollywood ještě docela dobře. Smith a Kevin Kline si coby parťáci sedli, Kenneth Branagh si postavu záporáka vychutnal a Sonnenfeld se v rámci režie snažil, jak mohl. Nejedna scéna mu ve filmu funguje opravdu dobře. Jen to vůbec nedrží jako celek. Co nezpůsobí jeden obří pavouk...