Nový český film DonT Stop: Je jim sedmnáct, svět je štve, proto vzali do ruky kytary

Nový český film DonT Stop: Je jim sedmnáct, svět je štve, proto vzali do ruky kytary
Patrik Děrgel (vlevo, představitel Mikiho) a Lukáš Reichl (Dejvid) při první klapce
Scenárista a režisér filmu Richard Řeřicha nijak nezastírá, že jeho celovečerní debut, který právě začal natáčet, pro něj představuje především návrat do období vlastního dospívání. "Všechna ta očekávání, zklamání a zoufalá snaha nalézt to svoje," vrací se k pocitům z první poloviny 80. let. "V té době nás punk zasáhl jako zjevení, dočasný únik. Punk se vyjadřuje k životu přímočaře, drze a urážlivě. Někdy s nadsázkou, jindy hrubě a syrově. Díky němu se mohli projevit i začínající hudebníci bez ohledu na své hráčské schopnosti. V první řadě šlo především o provokaci. Pochopit souvislosti se mi ale podařilo až s odstupem času a s tím vznikla i potřeba se k tomu problému vyjádřit," vysvětluje Řeřicha genezi snímku s tím, že na scénáři začal pracovat v roce 2005.
novy-cesky-film-dont-stop-je-jim-sedmnact-svet-je-stve-proto-vzali-do-ruky-kytary-1
Patrik Děrgel (vlevo, představitel Mikiho) a Lukáš Reichl (Dejvid) při první klapce
Samotný příběh obsahuje autobiografické prvky a některé postavy mají své skutečné předlohy, ale jejich motivace a rozdílnost jednotlivých charakterů je zobecnitelná,“ říká režisér Řeřicha a producent Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films s tím souhlasí. "Pro mě je příběh, který chceme vyprávět, naprosto univerzální, jak časově tak místopisně. V obecné rovině je o revoltě proti okolnímu světu plnému nesmyslných pravidel a zákazů a především pak o hledání vlastní identity," říká Zima.
dont stop
DonT Stop vznika v česko-slovenské koprodukci | 2media
Pětici mladíků, kteří se sejdou v jedné kapele, představují Patrik Děrgel, Lukáš Reichl, Jiří Kocman, Jakub Zedníček a Oliver Cox. Tvůrci je hledali sedm měsíců, několik týdnů už poctivě zkoušejí, takže Zima je dnes už považuje za "docela obstojně sehranou punkovou kapelu". V dospělých rolích se objeví mj. Klára Trojanová, Kristina Svarinská, Jiří Štrébl či Stanislava Jachnická. Hudebně bude film kombinovat skladby legendárních Clash s písničkami současných českých punkových kapel a skladbami speciálně složenými pro tento film.
dont stop
Richard Řeřicha (vpravo) je dalším českým kameramanem, který přesedlal na režisérskou stoličku | 2media
Produkčně se na filmu podílí i televize HBO. „Po celovečerním filmu Dvojka režiséra Jaroslava Fuita tak pokračujeme v podpoře zajímavých hraných debutů," říká generální ředitel HBO Ondřej Zach. "Jsme rádi, že HBO může pomoc na svět projektům, které by třeba jinak nevznikly."
Film s dvacetimilionovým rozpočtem se bude natáčet třicet dní, poslední klapka je v plánu 14. června. S premiérou počítá společnost Bontonfilm v první polovině roku 2012.