Czech Made Man, čertova nevěsta… Čeští The Avengers?

Czech Made Man, čertova nevěsta… Čeští The Avengers?
Thor | Paramount Network
Poslední dubnový týden se v českých kinech objevily celkem tři premiérové tituly, z toho dva domácí. Čertova nevěsta stihla již během předpremiéry posbírat několik tisíc diváků, dalších 24 538 diváků během víkendu jí vyneslo v TOP 20 druhé místo. Českou produkci dále reprezentuje v médiích již dlouho propíraný Czech Made Man. Již třetí film neuvěřitelně pracovitého režiséra Tomáše Řehořka obsadil čtvrtou příčku (9 767 diváků). Jan Budař, hypnotický shlížející z filmového plakátu, připomíná (záměrně?) zlověstný pohled Malcolma McDowella z Kubrickova legendárního Mechanického pomeranče. Hlavní postava filmu, inspirovaná skutečným osudem, rozhodně také nemá vzbuzovat sympatie. Doufejme tedy, že se diváci nenechají odradit.
Thor
Thor | Paramount Network
Hrdina zcela jiného kalibru, komiksový Thor, si prostřednictvím svého kladiva, ale hlavně také díky velmi kvalitní režii shakespearovského režiséra Kennetha Branagha, získal respekt diváků (25 609) a také první místo v návštěvnosti. U starších titulů se toho od minulého týdne mnoho nezměnilo, jenom pozice se prostřídaly. Z premiér minulých týdnů je na pátém místě komedie Zkus mě rozesmát (5 366 diváků), na šestou příčku klesl Zdrojový kód (4 560 diváků), Orel Deváté legie se musel spokojit s devátým místem (2 524 diváků). Papoušek Rio poposedl z prvního místa na třetí příčku (11 797 diváků), Útěk ze Sibiře a Vřískot 4 jsou na osmém (1 675 diváků) a devátém místě (1 603 diváků). Z „recidivistů“ si i nadále po sedmi týdnech udržuje pozici na šestém místě v TOP 20 Králova řeč (2 872 diváků, celkem již 137 242) a Rango (1 698 diváků) těsně pod stotisícovou hranicí. Po šesti týdnech si mírně polepšil exprezidentský debut Odcházení (778 diváků, celkem 38 823). „Překvapivě“ (vzhledem k teplému víkendu, který návštěvnosti kin nikdy nesvědčí) se v TOP 20 zjevili další veteráni: Nickyho rodina (658 diváků) dokumentární rekonstrukce dalších osudů tzv. „Wintonových dětí“, animovaný Méďa Béďa (527 diváků) a vztahová komedie Toma Tykwera lakonicky nazvaná 3 (454 diváků).
Rychle a zběsile 5
Paul Walker a Vin Diesel v Rychle a zběsile 5 | Universal Pictures
Ve víkendovém žebříčku v USA se z premiér na první pozici Rychle a zběsile 5 vyšvihla již známá dvojka, adrenalinová jízda Vin Diesela a Paula Walkera Rio de Janeirem vynesla celkem 86 milionů $, na páté pokračování této série je to nečekaný úspěch. Teenagerovská komedie Prom by v Čechách mohla zklidnit maturanty, vystresované tolik diskutovanými státními maturitami, v USA je však až na pátém místě s necelými 5 milióny. Animovaná Karcoolka se po šesti letech dočkala sequelu s podtitulem Hood vs. Evil a tržbami nad 4 miliony $. Na Thora si američtí diváci budou muset ještě počkat až do 6. května.
Alex Pettyfer, Vanessa Hudgens
| CBS Films
Minulý týden byl také ve znamení královské svatby prince Williama s neurozenou Kate Middletonovou, kdy realita přímého přenosu v mnohém předčila sebelépe režírovaný film. Využijme této události a podívejme se, na jaké filmy zamířil rozjásaný dav od Buckinghamského paláce do kin Spojeného království. Žádné překvapení se však nekoná, na prvním místě Rychle a zběsile předhonil papouška Ria na místě druhém. Arthur, který se v amerických kinech přiliš dlouho neohřál, drží třetí pozici. Za zmínku stojí romantické drama Netvor na pátem místě, který mělo za oceánem svoji premiéru již 4. dubna. Na devátém místě jediný domácí titul z prostředí motocyklových závodů Tourist Trophy na ostrově Man, nazvaný TT3D: Closer the Edge.
Podrobnou statistiku TOP 20 v ČR za 17. týden naleznete zde.
(17. týden, 26. 4. – 1. 5. 2011)
Zdroj: UFD, IMDb, Box Office Mojo